Jane Got a Gun

Genre: Western | Duur: 1u38 | 2015 | Release: 24 Februari 2016 | Land: VS | Regie: | Cast: Natalie Portman, Joel Edgerton, Ewan McGregor, Noah Emmerich, Boyd Holbrook, Rodrigo Santoro

Regisseur Gavin O’Connor neemt ons mee naar het Wilde Westen van 1871. The Bishop Boys, een beruchte bende onder leiding van Colin McCann, zit achter Jane en haar man Bill Hammond. Noodgedwongen roept Jane de hulp in van haar ex-verloofde en parttime 'gunslinger' Dan Frost. Hij gaat akkoord, zijn liefde voor Jane is net groter dan zijn haat voor Bill. Een karige opzet van een western die toch nog wat mist om echt de moeite waard te zijn.

 

Jane Got A Gun komt niet los van de voor de hand liggende cowboyclichés die Slow West en The Assasination of Jesse James by the Coward John Ford wel overstegen. De film zit vol oudbakken levenswijsheden die O’Connor rechtstreeks van Bond Zonder Naam lijkt te halen, slechteriken schieten zelden raak en de timing komt wat kunstmatig over. Iedereen is steeds op de juiste moment op de juiste plaats, zodat het verhaal zijn tempo niet zou verliezen. Het is wel verfrissend om Nathalie Portman eens gecast te zien als taaie, schietgrage moeder. Een actrice met ervaring, tijdens haar eerste rol in 1994 in Léon speelt ze bij benadering dezelfde leeftijd als haar dochter nu.

De film vertelt een klassiek verhaal met een ietwat hedendaagse toets, maar is verder weinig ambitieus en al zeker geen heruitvinding van het genre. De verhaallijn steunt vooral op melige flashbacks die veel filmtijd inpikken. Een eigenaardige keuze, die de film niet volledig op de rails houdt. Het probleem is dat Jane Got A Gun op geen enkel moment de nodige vonk vindt, die hem zou verheffen tot meer dan mainstream cinema.

O'Connor vindt op geen enkel moment de nodige vonk, die de film zou verheffen tot meer dan mainstream cinema.

Het Wilde Westen is een thema dat tot de verbeelding spreekt en al veel regisseurs inspireerde. Sommigen slagen, maar dan moet die western een uniek verhaal vertellen, of beklijvende fotografie leveren, of gewoon lekker knallen. O’Connor zet met Jane Got A Gun geld op alle drie de paarden, maar scoort telkens matig. Dat onze helden op het einde de zonsondergang tegemoet rijden, stelt wellicht John Wayne tevreden, wij zijn niet volledig overtuigd.

Jef van Cleynenbreugel Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jane en haar ex-verloofde Dan overleven de finale confrontatie. Bill sterft aan zijn verwondingen. Op het einde rijden Jane en Dan samen de zonsondergang tegemoet.