Batman v Superman: Dawn of Justice

Genre: Actie | Duur: 2u33 | 2016 | Release: 23 Maart 2016 | Land: VS | Regie: Zack Snyder | Cast: Ben Affleck, Henry Cavill, Amy Adams, Jesse Eisenberg, Gal Gadot, Jeremy Irons, Laurence Fishburne, Diane Lane, Holly Hunter, Scoot McNairy

Geen idee is Hollywood te gek en hoezeer de fanboys ook protesteerden en de cinefielen vermoeid zuchtten bij het vooruitzicht, men heeft Batman het dan uiteindelijk toch laten opnemen tegen Superman. Het ietwat dwaze idee levert de zoveelste vermoeiende en ongeïnspireerde actieheldenfilm op.

 

Wij waren vooral nieuwsgierig hoe de bedenkers van deze prent er zouden in slagen de twee nobele misdaadbestrijders uit het DC Comics-universum het tegen elkaar te laten opnemen. Voor wie zouden we supporteren? Wilden we eigenlijk wel partij kiezen? We tasten na afloop nog steeds in het duister: de getormenteerde personages, vrijwel stuk voor stuk karakterloze figuren, filosoferen er een eind op los in vergezochte pogingen de menselijke moraal te analyseren, maar waar gáát dit in godsnaam over? Superman tracht bedroefd zijn bestaan als on-mens te verklaren, Batman blijft maar worstelen met de dood van zijn ouders, de maniakale Lex Luthor staat er bij en kijkt er grijnzend naar.

Hij zet de twee stakkerds tegen elkaar op maar hoe hij dat eigenlijk gedaan heeft en wat de functie van talloze andere scènes was, bleef ons dus een groot raadsel. Batman v Superman lijkt de hele tijd gewichtig te doen - die titel alleen al! - maar de bombastische opeenvolging van explosies en razernijen lijkt vooral de vlakke nietszeggendheid van de plot te willen verhullen.

De acteurs komen nergens aan toe, bij gebrek aan fatsoenlijke rollen. Cavill en Affleck hoeven geen schuld op zich te nemen maar het zijn veeleer hun omvangrijke borstkas en biceps die de aandacht vatten dan enige emotionele inleving. De talloze nevenfiguren overstijgen nergens hun functie, al wist de bekoorlijke Gal Gadot ons als Wonder Woman wel te betoveren. In de finale strijd raakt de kijker uiteindelijk nog enigszins betrokken, maar was dat de voorgaande 130 minuten wel waard?

Vermoeiend in al zijn visueel bombast en levensbeschouwelijk gewauwel

Batman v Superman draagt omwille van zijn gebrek aan frisse ideeën uiteindelijk toe aan de apathie die langzamerhand ontstaat tegenover het genre. Hoe kun je als filmfan nog opwinding ervaren bij dergelijke vlakgepolijst, overdadig digitaal vormgegeven en zichzelf al te serieus nemend popcornvoer?

De talloze verwijzingen naar andere personages en eerdere en latere films, zullen een klein deel van het publiek plezieren, maar benadrukken net ook dat je bij dit soort vertier misschien wel helemaal niets te zoeken hebt als je niet helemaal mee bent. Wij wilden heel graag mee zijn, maar realiseerden ons vooral dat Zack Snyder geen Christopher Nolan is. 

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Superman overleeft de strijd niet tegen het onkwetsbare monster dat Luthor creëerde, maar weet het wezen wel te doden. Bedroefd strooit Lois Lane een handje aarde over zijn doodskist. Zagen we die korrels niet lichtjes trillen? Er is overigens géén post-creditscène.