Maggie's Plan

Genre: Tragikomedie | Duur: 1u32 | 2015 | Release: 27 April 2016 | Land: VS | Regie: Rebecca Miller | Cast: Greta Gerwig, Julianne Moore, Ethan Hawke, Travis Fimmel, Bill Hader, Maya Rudolph, Wallace Shawn

Met Personal Velocity: Three Portraits en The Private Lives of Pippa Lee had Rebecca Miller zich enige tijd geleden al in de kijker gewerkt. Na zeven jaar is ze eindelijk terug met een nieuwe prent. Maggie's Plan is een tragikomedie over de onvoorspelbaarheid van de liefde. Hoofdpersonage Maggie probeert er alles aan te doen om haar leven zo zorgvuldig mogelijk te plannen, maar het leven kan soms enorm chaotisch kan zijn. Maggie's Plan bevat fijne rariteiten en gaat zo de conventies van het genre te lijf. Een verrassende film waar je oprecht mee kan lachen.

 

Greta Gerwig speelt Maggie. Ze heeft nooit langer dan zes maanden een relatie kunnen onderhouden, maar wil graag een kind. Via een spermadonor wil ze haar doel bereiken, maar dat plan ontspoort wanneer ze een affaire start met John. Hij heeft twee kinderen en is ongelukkig getrouwd met de Deense Georgette. Maggie en John starten een relatie en krijgen een kind, maar ook John is ze snel beu. Controlefreak Maggie zet samen met ex-vrouw Georgette een plan op poten om de voormalige partners opnieuw samen te brengen. Het begin van een complexe vriendschaps- en liefdesverhouding tussen de drie.

Geestig en vol observationele humor, blijkt Maggie’s Plan knap geschreven. Miller buit haar personages niet uit voor een onnozele grap. Ze plaatst hen in situaties waar ze zowel humor als verdriet tot bij de kijker brengen. Dit principe loopt doorheen heel de film. Naarmate John met Maggie samen is, wordt hij steeds zelfzuchtiger. Gemakkelijk tot simpele slechterik te bombarderen, maar Miller doet niet aan zwart-witdenken, met haar doordachte script weigert ze personages te reduceren tot cliché.

Miller buit haar personages niet uit voor een onnozele grap.

Actrice Greta Gerwig neemt als Maggie de leiding en samen met Ethan Hawke speelt ze een overtuigend koppel, maar Julianne Moore is als stoïcijnse ex-vrouw de absolute ster. Haar Scandinavische accent en zakelijke karakter doen denken aan haar uitstekende rol als Maude in The Big Lebowski. Moore is bedreven in drama, maar Maggie’s Plan bewijst dat ze zeker komedie aankan, wanneer ze het juiste materiaal voor haar neus krijgt.

Miller steekt de tragikomedie in een fris jasje. Net als het leven is ook de film chaotisch en ietwat onvoorspelbaar, en net dat maakt Maggie’s Plan de moeite waard. Zoals John in het begin tegen Maggie zegt: "She’s wonderful, she’s kind of destroying my life", is Maggie’s Plan een hartverwarmende puinhoop.

Jef van Cleynenbreugel Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maggie slaagt in haar opzet en krijgt John en Georgette terug samen.