Ukrainian Sheriffs

Genre: documentaire | Duur: 1u24 | 2015 | Release: 4 Mei 2016 | Land: Duitsland, Letland | Regie: Roman Bondarchuk | Cast:

In een afgelegen Oekraïens dorp, gelegen nabij de grens met de Krim, heeft de burgemeester twee sheriffs aangesteld om de orde te handhaven. We volgen de twee agenten in hun dagelijkse routine die vooral bestaat uit het blussen van sociale brandjes. Want in feite vervullen Viktor en Volodya eerder de rollen van twee straathoekwerkers die de arme bevolking op het rechte pad trachten te houden. Terwijl dit arm dorpje nog steeds uit het dal van de voormalige Sovjetunie lijkt te klauteren, gluurt er vanuit het oosten al een nieuwe koude oorlog om de hoek.

 

Wat Ukrainian Sheriffs zo intrigerend maakt, is de manier waarop filmmaker Roman Bondarchuk de tragikomische aspecten van het dorp onder de aandacht brengt. Absurditeit en herkenbare stereotypen wisselen elkaar continu af. Zo lijkt de voorttuffende Lada waarin de twee sheriffs rondrijden wel een rammelende blikken doos. Het afgepoetst nationaal vlaggetje op het dak houdt alles bij elkaar.

Soms lijkt de realiteit de fictie te overtreffen.

Bij de toestanden die Viktor en Volodya doorgaans aantreffen, lijkt de realiteit de fictie te overtreffen. Er wordt al eens een eend gestolen of een anaconda losgelaten en de lokale dronkaard eet al eens een hond op om zijn tuberculose tegen te gaan. Bovendien wordt achteraf de strijdbijl begraven met een glaasje wodka, zoals het daarginds hoort. Wanneer de Russisch gezinde rebellen verder oprukken, dragen de bewoners plichtsbewust hun steentje aan het land bij.

Ukrainian Sheriffs is een fascinerende milieuschets die een kijk biedt op een plek die zich ver weg van de politieke corruptie en het internationaal toneel afspeelt. De aanwezigheid van een flinke scheut oostbloksentiment is hierbij ongetwijfeld een trefzeker element. 

Bert Coppens Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien