Doctor Strange

Genre: Actie, Fantasie | Duur: 1u55 | 2016 | Release: 26 Oktober 2016 | Land: VS | Regie: Scott Derrickson | Cast: Benedict Cumberbatch, Tilda Swinton, Rachel McAdams, Chiwetel Ejiofor, Mads Mikkelsen, Benedict Wong, Michael Stuhlbarg, Benjamin Bratt

In het overbevolkte Marvelcomicuniversum lijkt Doctor Strange bijzonder welkom. De Iron Mans, Thors en Captains America begonnen stilaan inwisselbaar te worden, en dan bedoelen we zowel de figuren als de films. Doctor Strange is wellicht het  begin van een nieuwe vermoeiende franchise, maar gaat alleszins genietbaar van start.

 

Benedict Cumberbatch is zichtbaar in form als de ambitieuze, rijke en getalenteerde neurochirurg van wie na een dramatisch ongeval nog slechts een schim rest. Ten einde raad wendt hij zich tot een Nepalese goeroe, The Ancient One. Voor je het weet heeft de dokter zijn astrale zelf losgemaakt van zijn fysieke en betreedt hij een onbegrensd multiversum waar dimensies samenkomen.

En kijk, we beginnen al dezelfde schimmige mumbo jumbo uit te kramen als de personages, dus laat ons de plotomschrijving verder maar beperken als een strijd tussen goed en kwaad. Want als gewoonlijk bij de Marvelverfilmingen, kan het verhaal slechts enkele kanten op en komt het er in dit genre vooral op aan de personages de show te laten stelen en de spektakelwaarde hoog te houden.

Ondanks de weinig persoonlijke regie van de schijnbaar willekeurig gekozen Scott Derrickson (Sinister, The Day the Earth Stood Still), weet Doctor Strange op beide vlakken te voldoen. De cast vol acteurs van serieus kaliber, zorgt voor levendige taferelen waarbij ernst en humor mooi hand in hand gaan. Op visueel vlak is het voornamelijk genieten van caleidoscopische decors (Inception, anyone?) en prima uitgevoerde effecten zoals in de finale actiescène die zich afspeelt tegen een straatbeeld waarin de tijd achteruit gaat.

De amusante en levendige start van wellicht een vermoeiende franchise

Dat zo’n verhaal ook de nodige gevechten bevat en hier en daar een  magische strijd die verder niet veel uitmaakt, kan ook voor wat verveling zorgen. Doctor Strange werkt voornamelijk als origin story en hoe amusant ook, we snakken na dit frisse tussendoortje niet zozeer naar meer. De obligate post-creditscene die aangeeft dat de dokter The Avengers zal vervoegen, vormt dan ook de grens van ons enthousiasme. 

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

The Ancient One wordt gedood door Kaecilius en wanneer ook het derde sanctum vernietigd wordt, kan de buitendimensionele Dormammu de Aarde overnemen. Strange creëert echter een tijdslus waarin het wezen hem moet blijven doden, steeds opnieuw. Dit kan slechts doorbroken worden als Dormammu opgeeft, wat hij dus ook doet.