Zootopia

Genre: Animatie | Duur: 1u48 | 2016 | Release: 27 December 2016 | Land: VS | Regie: Rich Moore, Byron Howard | Cast: Ginnifer Goodwin, Jason Bateman, Idris Elba, Octavia Spencer, Bonnie Hunt, Jenny Slate, J.K. Simmons

Is het je al opgevallen dat Disney Pixar stilaan heeft bijgebeend wat succes en kwaliteit betreft? Na het kassucces Frozen en het heerlijke Big Hero 6 is er nu het uitgekiende Zootopia, dat net als de twee voorgangers bestaande formules in stereotypering doorbreekt.

Wat immers meteen opvalt in dit wat prekerige verhaal over een konijntje dat agent wil worden, is de mate waarin de dierlijke personages vermenselijkt zijn. De karakteruitwerking van de onstuimige Judy Hopps, de zwendelaar Nick en tal van kleurrijke nevenpersonages, is zelden gezien in een animatieprent voor het grote publiek.

 

Ook de plot lijkt het serieus te menen – en sluit daardoor wel de jongste kijkers uit. In Zootopia wordt immers gereflecteerd over de ware aard van het dier en het sociale gedrag dat voortkomt uit onze onbewuste ideeën over bepaalde groepen. Raciale profilering zeg maar. Best een zware hap, waarvoor de film heel wat dialogen nodig heeft. Een kleuter haakt mogelijk af.

Nochtans is de wereld die in Zootopia gecreëerd wordt, hoogst aantrekkelijk. De stad uit de titel is een adembenemende plek, waarvan je eigenlijk nog veel meer hoeken en kanten zou willen zien. De animatie is overigens in zijn geheel verbluffend. Met een verbazingwekkende precisie wordt elk dier schitterend en haast levensecht weergegeven. De stemmen (Idris Elba!) vervolledigen de personages. 

Adembenemend vormgegeven en inventief verteld

Zootopia mist in zijn welgemeende maar wat prekerige opzet - inclusief de ‘maak je dromen waar’-gedachte waar Disney zo op kickt - wel enige humor. Er hadden best meer grappen kunnen verwerkt worden in de plot, al zijn de luiaards als trage ambtenaren hilarisch. Je bekijkt het amusante samenspel van het konijn en de vos alleszins met een grote glimlach. Leuk ook dat een niet bepaald mannelijke cheetah gewoon mag zijn wie hij is en er zelfs een gay koppel in de prent zit. Disney komt van ver.  

Zootopia is dan ook een uitmuntende en inventieve avonturenfilm die de lat naar vormgeving en plot hoog legt en tegelijk meer wil zijn dan enkel wat vertier. In de op angst terende samenleving die we aan het worden zijn, is dit soort steengoede amusement met een boodschap zeker welkom. 

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De dieren die agressief geworden zijn, werden geïnjecteerd met een serum van bloemen. Het blijkt assistent-burgemeester Bellwether te zijn die het brein is achter de operatie. Zij wil immers vleeseters viseren om zo een sfeer van angst te creëren onder de prooidieren, die meer dan 90% van de bevolking beslaan. Judy en Nick verslaan hen en Nick wordt ook agent.