God's Own Country

Genre: Drama | Duur: 1u44 | 2017 | Release: 1 Januari 2017 | Land: Groot-Brittannië | Regie: Francis Lee | Cast: Josh O'Connor, Alec Secareanu, Ian Hart, Gemma Jones

De jonge boerenzoon John leidt een verstikkend leven. Nadat zijn vader een beroerte kreeg, is het aan hem om de boerderij recht te houden. Veel appreciatie lijkt hij niet te krijgen. Avond na avond bezat hij zich in de kroeg, sudderend in zelfhaat. De komst van een Roemeense arbeider brengt echter een trein van emoties en gewaarwordingen aan het rollen.

 

Onvermijdelijk natuurlijk dat een film waarin twee jongemannen alleen op een berg aan het stoeien gaan, vergeleken wordt met Brokeback Mountain. Een drietal scènes lijkt daar zelfs expliciet naar te verwijzen. Toch vindt God’s Own Country ook zijn eigen stem, door meer dan Ang Lee’s prent de mens als instinctief wezen in beeld te brengen. De focus ligt ook iets minder op de romance zelf dan op manier waarop het harnas van John langzaam doorbroken wordt en hij een fysieke en emotionele intimiteit ervaart die compleet nieuw is en zijn kwetsbaarheid blootlegt. Dit blijkt uiteindelijk zelfs effect te hebben op de andere personages.

Debuterend filmmaker Francis Lee weet goed hoe een gevoelige sfeer te creëren uit de botsing van gesloten karakters en open landschappen. De acties van de protagonisten houdt hij levensecht en de acteurs durven daarbij alles te geven. Bijzondere aandacht is er ook voor de zorgende, tedere omgang met de dieren. 

Nochtans is de narratieve constructie van de film bijzonder clichématig en valt elk conflict te voorspellen. John’s seksuele identiteit krijgt vooral vorm door hem en passant ruwweg iemand in de kont te zien nemen. Dat de zachtere Gheorghe ook innerlijk iets teweegbrengt, zie je eveneens van ver aankomen. God’s Own Country is uiteindelijk wel een romantisch drama dat een label als holebifilm overstijgt maar de platgetreden paden amper verlaat.

Hoewel de ontbolstering van John mooi en geloofwaardig is, is ze dus nergens verrassend en vrij stereotiep. Lee maakt echter de kracht van de omgeving voelbaar, toont aan dat je ook zonder Heath-en-Jake-koppen een publiek kan raken en heeft met Ian Hart en Gemma Jones twee klasbakken in huis die prachtig dimensie geven aan de vader en grootmoeder van John. 

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

John gaat Gheorghe terug halen na de ruzie. Vader komt tot inkeer en toont zijn appreciatie. Iedereen tevree.