The Disaster Artist

Genre: Komedie | Duur: 1u44 | 2017 | Release: 1 Januari 2018 | Land: VS | Regie: James Franco | Cast: James Franco, Dave Franco, Alison Brie, Seth Rogen, Jacki Weaver, Josh Hutcherson

Legendarische intussen; het fenomenaal slechte - of net meesterlijke - The Room, een bespottelijk drama zonder fatsoenlijke plot, acteurs, decors of camerawerk dat als een van de slechtste films aller tijden geldt. De maker, Tommy Wiseau, wordt het 21e-eeuwse equivalent van Ed Wood genoemd, een filmmaker zonder enig talent die desondanks dapper aanmoddert.

In het genoeglijke The Disaster Artist wordt een onthullende blik geworpen op de totstandkoming van de rampzalige prent, maar deze amusante film heeft niet zoveel meer te bieden voor wie The Room niet kent.

 

Want hoewel de prent uit 2003 intussen uitgegroeid is tot een cultklassieker waarvan de voorstellingen met tal van aanstellerige rituelen gepaard gaan, blijft dit voor het overgrote deel van de filmfans een obscuur niemendalletje. De komische, maar desondanks waarheidsgetrouwe kijk op het productieproces ervan, is misschien dus voor slechts een beperkte doelgroep effectief?

Dat blijkt nog mee te vallen. Ook wie The Room niet kent, zal nu en dan grijnzen om de perikelen van een filmploeg waarvan niemand goed wist wat ze aan het doen waren. Een creepy James Franco weet Wiseau knap neer te zetten, al loopt hij het risico van overacting verdacht te worden: de echte Wiseau is immers zo grotesk kortzichtig en ijdel dat elke imitatie meteen als overdreven kan worden bestempeld. Door bij de aftiteling scènes uit The Room en The Disaster Artist parallel af te spelen, wordt de onzekerheid van de makers blootgelegd dat het publiek misschien twijfelt aan de geloofwaardigheid van de reconstructie. We wachtten ook tevergeefs op een verwijzing naar de fameuze lepels. The Disaster Artist wil dus absoluut geen film enkel voor de incrowd zijn.

Amusante reconstructie van de totstandkoming van de slechtste film ooit.

Er sluimert veel mededogen doorheen het relaas. The Disaster Artist gaat niet voor het ridiculiseren van het bronmateriaal, maar kijkt met milde humor en mededogen naar iemand die vanuit een onverklaarbare passie aan zijn droom timmert. De echte Wiseau was overigens betrokken bij de opnames en kreeg zo alsnog een bescheiden moment in de spotlights.

James Franco wist er trouwens niet alleen als acteur applaus voor te krijgen, het is eindelijk ook de eerste van zijn vele films als regisseur die ietwat fatsoenlijk kan genoemd worden. 

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien