Bird Box

Genre: Horror | Duur: 2u04 | 2018 | Release: 21 December 2018 | Land: VS | Regie: Susanne Bier | Cast: Sandra Bullock, John Malkovich, Trevante Rhodes, Jacki Weaver, Sarah Paulson, Tom Hollander

Kort na het succes van de beklemmende thriller A Quiet Place voelt het concept van Bird Box een beetje aan als een derivaat, maar eigenlijk is het toeval dat we kort na elkaar twee horrorfilms te zien krijgen waarin de mensheid aan de aandacht van een mysterieus kwaad moet trachten te ontkomen. Terwijl het gezin uit de recente bioscoophit er alles moest aan doen om geen geluid te maken, staat in deze Netflixproductie een groep mensen centraal die niets mogen zien. 

 

Bird Box toont ons bij aanvang hoe de mensheid massaal zelfmoord pleegt zonder aanwijsbare reden, maar schijnbaar gedreven door iets dat ze zien. De aanstaande moeder Mallory verschuilt zich met een groep anderen in een huis dat enige veiligheid biedt zolang de ramen afgedekt blijven. We weten al snel dat ze vijf jaar later met twee kinderen tastenderwijs op de vlucht zal zijn. Wat zich daartussen en daarna afspeelt, is voer voor een lekker spannende en benauwende thriller die enerzijds zijn intensiteit vindt in de distopische context en anderzijds een fundering zoekt in de dynamiek tussen de personages. 

Enigszins benauwende thriller die net voldoende weet te intrigeren.

Voor de bekroonde Deense cineaste Susanne Bier (Brothers, After the Wedding, In a Better World) is Bird Box enigszins een verkenning van nieuw terrein. De cineaste weet wel wat ze doet maar kan weinig eigenheid toevoegen aan wat op zich toch wat als een formulefilm aanvoelt. De spanning en sensatie zorgen voor heel wat opwindende momenten, maar de prent valt ook wel eens stil en zoekt gejaagd naar nieuwe wendingen, alsof we enkele afleveringen van een serie na elkaar bekijken. Doordat de film grotendeels een flashback is, speelt ook de voorspelbaarheid parten. De dramatiek komt daarbij wat flets over en de psychologie is soms wat goedkoop, maar de cast vindt net voldoende de juiste toon, al zoeken Bullock en Malkovich nu niet bepaald de nuance op.

Toch biedt Bird Box precies wat er van verwacht wordt: een creepy sfeertje, een intrigerende plot en voldoende kwaliteit om je het bekijken ervan niet te beklagen. 

Deze film is te zien op Netflix. 

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mallory bereikt met haar kinderen het toevluchtsoord na een tocht waarvan het niet echt verklaarbaar is hoe ze dit alle drie overleefd hebben. Ze blijken aan te komen in een blindeninstituut dat vreemd genoeg midden in de natuur staat, waar zich een paradijselijke en harmonieuze samenleving gevormd heeft. De vogeltjes die ze de hele tocht bij zich droegen, worden vrijgelaten.