Us

Genre: Horror | Duur: 1u56 | 2019 | Release: 20 Maart 2019 | Land: VS | Regie: Jordan Peele | Cast: Lupita Nyong'o, Winston Duke, Shahadi Wright Joseph, Elisabeth Moss, Evan Alex

Toen Get Out ons twee jaar geleden helemaal wist in te pakken, keken we meteen uit naar wat debuterend filmmaker Jordan Peele nog in zijn mouw had zitten. Heel wat, zo blijkt nu, want deze tweede prent van de formidabel op dreef zijnde filmmaker, is van begin tot eind topentertainment. Us is horror van de bovenste plank waar de inventiviteit van af spat. 

 

Peele weet duidelijk hoe hij een verhaal moet vertellen. Met een zichtbare aanleg voor opbouw en ritme, laat hij ons na een beklemmende inleiding kennismaken met het gezin Wilson. De familie van vier is nog niet goed en wel aangekomen op hun vakantieverblijf of er dagen vier ongewenste gasten op. Wat zich aanvankelijk als een intussen traditionele home invasion movie lijkt te ontwikkelen, krijgt echter al snel een bloedstollende dimensie: de indringers blijken immers akelig hard op de familie Wilson te lijken. 

De eerste benauwende helft van Us weet bewonderenswaardig snel en efficiënt enkele narratieve pionnen uit te zetten die elke liefhebber van het genre zullen weten te bekoren. Er zijn mooi afgetekende personages, overdachte details en heerlijk lugubere wendingen die vooral doen hopen dat Us dit niveau kan volhouden. De spanningsboog blijkt godzijdank dan ook amper aan strakheid te verliezen en Peele kan het zich zelfs permitteren zijn ijzingwekkende kampvuurverhaal met wat humor te besprenkelen, met dank aan o.a. enkele leuke replieken, fanatieke kinderpersonages en een sardonische muziekkeuze - die creepy remix van I Got 5 On It! Good Vibrations bij een bloedfestijn! 

We zien nu ook eindelijk wat Lupita Nyong'o aankan. Sinds deze actrice in 2014 terecht een Oscar won voor 12 Years a Slave, bleef een bevestiging toch wel erg lang uit. In een grandioze en wel heel veelzijdige rol, zorgt de Kenyaanse schone voor een overrompelende vertolking. Ook Winston Duke, Elisabeth Moss en de twee jonge acteurs weten beslist te overtuigen. 

Bij momenten meesterlijke en hoogst entertainende horrorthriller

Us bevat als surplus - net zoals Get Out en tal van andere griezelklassiekers - een slimme sociale hekeling en een subtext om lang over door te bomen. Hoewel we deze film niet zozeer als een metafoor moeten bekijken, is het makkelijk in de plot een antwoord te zien op de vraag wie de ergste vijand van de mens is. En waarom de titel niet als verwijzing naar de VS zelf te zien? Grandioos ook hoe de nu al iconische rode overalls terug doen denken aan een intussen vergeten Amerikaans initiatief uit de jaren '80. 

In de finale - toch nogal uitleggerig weliswaar - voegt Peele nog een twist van jewelste toe aan zijn al gelaagde thriller. Gaven we onlangs nog aan dat M. Night Shyamalan ons nog altijd weet te bekoren en we nog steeds geloven in zijn capaciteiten, zetten we nu toch wel alles op Peele als de nieuwe horrorwizard. 

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien