Earthquake Bird

Genre: Psychologisch drama | Duur: 1u47 | 2019 | Release: 15 November 2019 | Land: VS | Regie: Wash Westmoreland | Cast: Alicia Vikander, Naoki Kobayashi, Riley Keough, Jack Huston, Akiko Iwase

Nu te zien op Netflix

Er valt helaas bijzonder weinig flatterend te vertellen over deze povere dramatische Netflixthriller waarin Lucy, een Zweedse jonge vrouw, in Japan verdacht wordt meer te weten over de verdwijning van haar vriendin Lily. De film biedt een terugblik op hun kennismaking en de romantische perikelen die ze beleven met een fotograaf. 

 

Het nogal vaag uitgewerkte gegeven tracht een zekere mystiek te willen oproepen maar het is erg onduidelijk of de onpeilbare Lucy aan waanvoorstellingen leidt, speciale gaven heeft of gewoon spoken ziet - figuurlijk dan. Waar wil deze film in godsnaam heen? Vanuit het gegeven uit het Japanse bijgeloof dat elke foto een stukje van je ziel rooft, wordt een krakkemikkig en vooral bijzonder saai relaas opgebouwd rond de dood en schuldgevoelens die mensen met zich meedragen. Regisseur Wash Westmoreland (Still Alice) lijkt overhaast aan de slag gegaan te zijn met een onaf gegeven, gooit wat betekenisloze spanningselementen op en veronderstelt misschien dat de Japanse locaties als compensatie kunnen dienen voor de slaapverwekkende plot. 

Alicia Vikander stelt daarbij flink teleur met een fletse, futloze vertolking waarbij ze vooral veel met de ogen knippert om de kijker te laten begrijpen dat ze in de war is. Wat vonden we dit ooit een interessante actrice! De altijd frisse Riley Keough kan evenmin iets maken van haar al even banale personage.  

Futloze en slaapverwekkende bedoening met een fletse Alicia Vikander

Voilà, makke Netflixproductie N° 547 is een feit. Er is een meer dan degelijk aanbod voor je thuisentertainment, maar zoek ook eens verder dan op de voor de hand liggende streamingdienst. 

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De fotograaf is de eigenlijke moordenaar, ontdekt Lucy wanneer ze bij zinnen komt en beseft dat haar bekentenissen aangeven dat ze Lily enkel dood wenste. Hij tracht Lucy echter ook te vermoorden, maar ze plant een glasscherf in zijn hoofd en overleeft het. Haar vriendin Mevrouw Katoh bekent haar tenslotte dat de val van mevrouw Yamamoto waarschijnlijk haar schuld is en zo kan Lucy concluderen dat ze zich niet moet schuldig voelen voor al die sterfgevallen in haar omgeving.