Bombshell

Genre: Drama | Duur: 1u49 | 2019 | Release: 29 Januari 2020 | Land: VS | Regie: Jay Roach | Cast: Charlize Theron, Nicole Kidman, Margot Robbie, John Lithgow, Allison Janney, Kate McKinnon, Connie Britton, Holland Taylor, Malcolm McDowell, Brooke Smith

Jay Roach laat zich als filmmaker niet vastpinnen. Enerzijds is hij verantwoordelijk voor flauwe ongein als Austin Powers en Meet the Parents, anderzijds overtuigt hij nu en dan wel met waargebeurde verhalen uit de Amerikaanse politiek en media, zoals Recount, Game Change en Trumbo. Bombshell is zijn meest prestigieuze productie van die aard, maar welbeschouwd ook wel zijn minst essentiële. 

 

Een onherkenbare Charlize Theron kruipt in de huid van Megyn Kelly, de populaire televisiepresentatrice die in 2016 haar collega Gretchen Carlson steunde bij haar aanklacht tegen Roger Ailes. De baas van nieuwszender Fox bleek al jaren onbehoorlijk tuk op de benen van de vele ambitieuze blondines die de werkvloer bemanden en durfde hen oneerbare voorstellen doen in ruil voor professionele gunsten. Bombshell gaat verder in op de nogal vrouwonvriendelijke bedrijfscultuur bij Fox en de strijd van Carlson om steun te vinden bij het legertje schoonheden die de populistische zender bevolken. Intussen roert ook presidentskandidaat Trump zich, wild twitterend over bimbo's en zo de zaak geenszins vooruit helpend. 

Jammer genoeg blijft de uitwerking van dit relaas vrij vlak en vindt de speels opgezette film maar geen echt ritme. Het dramatisch potentieel van de context rond vrouwonvriendelijkheid wordt te weinig subtiel uitgewerkt en blijft finaal onbenut. De personages blijven daarbij eendimensionaal, ondanks de prima vertolkingen, en weten nergens sympathie op te roepen. Echte verontwaardiging ervaar je als kijker dan ook niet en je kijkt wat onbewogen naar dit lauwe spektakel dat maar niet tot een hoogtepunt komt. Waar is de scherpte en snedigheid waarmee scenarist Charles Randolph van The Big Short zo'n fijn kijkstuk maakte? 

Was de plot maar zo snedig als de split in de jurken van de protagonisten.

Theron en Robbie werden genomineerd voor een Oscar. De twee vampen houden de boel recht, al worden ze mooi bijgestaan door tal van grote en kleine namen in de bijrollen. De prothethische kin van Lithgow schudt daarbij weliswaar iets te fanatiek. 

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ailes wordt ontslagen maar zijn premie bedraagt meer dan de schadevergoeding die tal van al dan niet gewezen personeelsleden samen krijgen.