The Old Guard

Genre: Actie | Duur: 2u05 | 2020 | Release: 10 Juli 2020 | Land: VS | Regie: Gina Prince-Bythewood | Cast: Charlize Theron, Matthias Schoenaerts, KiKi Layne, Chiwetel Ejiofor, Marwan Kenzari, Luca Marinelli, Harry Melling

The Old Guard als een actiefilm verkopen is wat kort door de bocht. Niet alleen omdat dat label de appreciatie in de weg kan staan voor de verrassende, meer dan degelijke karakteruitwerking, maar jammer genoeg ook omdat de actie zelf al bij al vrij beperkt is. Deze Netflixproductie kan er mee door, maar misschien vooral omdat we van de streamingdienst gewoonweg geen kwaliteit meer verwachten. 

 

Charlize Theron leidt als de zwijgzame Andy een groepje huurlingen met een bijzondere gave: hun wonden genezen razendsnel en het viertal is bijgevolg dan ook onsterfelijk. Die kracht gebruiken ze om de mensheid te helpen, maar na vele honderden jaren blijken hun acties niet meer onopgemerkt te blijven. De malafide CEO van een farmareus hoopt met hun genen aan de slag te kunnen om een grensverleggend medicijn te produceren. 

Dit best wel fijne gegeven wordt behoorlijk uitgewerkt, met ruim aandacht voor de personages. Vast de reden dat een kritisch acteur als Matthias Schoenaerts een rol aanvaard heef in een voor hem ongewoon genre. Toch kunnen we de plot moeilijk fris en verrassend noemen. Valt er dan gewoon te genieten van het geren en gejaag? Tja, dat valt dan ook weer wat tegen. Er wordt vooral op elkaar geschoten, maar de onkwetsbaarheid van de hoofdfiguren, geeft die scènes tegelijk iets overbodig. Hoewel The Old Guard zich vlot laat bekijken, had de spanning en het spektakel best wat opgedreven mogen worden. En een vraag die we ons de laatste tijd zo vaak moeten stellen bij nieuwe releases: moet dat allemaal zo lang duren? 

Ondanks de kwaliteiten, is The Old Guard toch maar een routineuze film geworden

Charlize Theron is en blijft een topper, die elk van haar vertolkingen iets magnetiserend weet te geven. Schoenaerts stelt niet teleur en Kiki Layne (If Bealse Street Could Talk) fungeert mooi als gids voor de kijker. Ook de rest van de cast weet wat aan te vangen met de figuren. Maar ze laten daardoor ook de ilusie ontstaan dat we het hier over een gelaagde popcornprent hebben. In essentie is dit aanvaardbaar amusement dat over enkele opvallende kwaliteiten beschikt, maar in zijn geheel toch overgewaardeerd dreigt te raken. 

 

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De slechte Merrick wordt verslagen en sterft. Andy blijkt niet meer onsterfelijk te zijn en zal dus ouder worden. Verrader Booker wordt uitgesloten maar krijgt bezoek van de bevrijde Quynh (maar wat moet dat betekenen?). Nile aanvaardt haar lot als nieuwe lid van het team.