The Program

Genre: Drama | Duur: 1u39 | 2015 | Release: 16 September 2015 | Land: Groot-Brittannië | Regie: Stephen Frears | Cast: Ben Foster, Chris O'Dowd, Jesse Plemons, Guillaume Canet, Denis Ménochet, Dustin Hoffman, Josh O'Connor, Lee Pace, Edward Hogg

Regisseur Stephen Frears houdt het vrij zakelijk in deze terugblik op de rise and fall van Lance Armstrong. De Amerikaanse wielrenner zou talloze keren op rij de Tour de France winnen maar bleek ondanks zijn vurige ontkenningen, toch jarenlang doping genomen te hebben. The Program gunt ons een kijk achter de schermen, gebaseerd op het boek van journalist David Walsh. 

We leren Armstrong kennen als een fanatieke jonge wielrenner die al snel geniet van zijn status als opkomend talent en nadien als superster onder de coureurs. Een indringende kijk op zijn emotionele beleving, krijgen we echter niet. Ben Foster is een prima acteur die nu en dan best wel aan Armstrong doet denken, maar van een echte uitdieping van het personage, is te weinig sprake. Schommelend tussen charismatisch en hoogmoedig, geeft de figuur Armstrong zich verder te weinig bloot. Een aantal interessante acteurs geeft gestalte aan de nevenfiguren, waaronder de Vlaamse ploegleider Johan Bruyneel, gespeeld door de geweldige Franse acteur Denis Ménochet.

Een weinig indringende blik op de frauduleuze carrière van Lance Armstrong

Frears zet één en ander dynamisch in beeld, al leidt zijn reclamespot-esthetiek wat af van de essentie. Wie enigszins vertrouwd is met de Tour of het wielrennersuniversum in het algemeen, zal zich weliswaar thuis voelen in het realistisch weergegeven wereldje. Maar finaal is dit portret wat oppervlakkig en zijn we van een filmmaker van dit kaliber eigenlijk meer gewend. 

 

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien