Minari

Genre: Drama | Duur: 1u55 | 2020 | Release: 30 Juni 2021 | Land: VS | Regie: Lee Isaac Chung | Cast: Steven Yeun, Yeri Han, Yuh-Jung Youn, Alan S. Kim, Will Patton, Noel Cho

De zes oscarnominaties voor Minari verbazen niet: dit is op het eerste zicht een veilig en publieksvriendelijk drama dat het publiek twee uur onderhoudt met een even luchtig als betekenisvol familiedrama. Het kost de filmfan echter weinig moeite de kwaliteiten van deze productie te zien en helemaal op te gaan in de familiale perikelen. 

We volgen de familie Yi, die een nieuw bestaan opbouwt in het Arkansas van de jaren '80. Er is geen plaats voor luxe, wel voor dromen. Jacob hoopt met de teelt van Koreaanse groenten een inkomen te verzekeren. Intussen moeten zijn pas aangekomen schoonmoeder en zijn jongste zoon elkaar nog leren kennen. 

Regisseur Lee Isaac Chung baseerde zich voor deze waarheidsgetrouwe weergave van het migrantenleven in die tijd en op die plaats, op zijn eigen jeugdjaren. Het authenticiteitsgevoel is dan ook groot en Minari vindt zijn aantrekkingskracht in de vele grappige of treffende details die de familiale intimiteit kleuren. 

De plot ontwikkelt zich enigszins traditioneel. Het narratief gaat voluit voor optimisme, maar het noodlot slaat toch enkele keren toe. Hoewel je als kijker meegesleept raakt door de zorgen en zaligheden van het gezin, blijven de drama's echter wat steken in een nostalgische waas: je realiseert je dat elke hindernis wel weer zal genomen worden door de protagonisten en het finaal wel allemaal goedkomt. 

Een innemend en warmbloedig melodrama

Dat maakt dat Minari niet helemaal binnenkomt als een harde reflectie op het boerenbestaan en het geïsoleerde leven in de Bible Belt, maar wel overeind blijft als een innemend en gebalanceerd melodrama dat klassieke thema's bespeelt als het gezin, vallen en opstaan en het buitenbeentje zijn. De cast zorgt er tenslotte voor dat we personages van vlees en bloed te zien krijgen. Steven Yeun toont zich een charismatische leading man en veteraan Will Patton zagen we lang niet in zo'n mooie rol. Het is echter de met een Oscar beloonde Youn die als de atypische oma de show steelt in dit aan alle grootmoeders opgedragen fijne filmpje. 

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien