Jungle Cruise

Genre: Actie | Duur: 2u07 | 2021 | Release: 27 Juli 2021 | Land: VS | Regie: Jaume Collet-Serra | Cast: Dwayne Johnson, Emily Blunt, Paul Giamatti, Édgar Ramírez, Jesse Plemons, Jack Whitehall

Films gebaseerd op pretparkattracties: het blijkt gelukkig een beperkte lijst want hoe kan je zelfs de meest spectaculaire rit op een achtbaan of wildwaterparcours naar het witte doek vertalen? Jungle Cruise, geïnspireerd op de kindvriendelijke rondvaart in enkele Disneyparken, toont alleszins niet aan dat er een meesterwerk uit te halen valt.

In dit keurig afgelijnd en al te braaf familieentertainment vinden nadrukkelijke tegengestelden Emily Blunt - als een rebelse Britse met drang naar avontuur - en Dwayne Johnson - als een goestingdoener met een no-nonsense attitude - elkaar wanneer ze met een gammele schuit de Amazone bevaren om te achterhalen of een beroemde mythe rond geneeskrachtige bloemblaadjes enige waarheid bevat. Alles is aanwezig voor een klassiek avontuur vol clichématige spanning, drama, humor en actie. En dat meer dan twee uur lang!

Regisseur Collet-Serra (Unknown, Non-Stop, The Shallows) laat de conceptthriller achter zich en blikt dat allemaal in met de nodige dynamische beeldvoeringen die vooral de 3D-beleving moeten versterken. De enorme overdaad aan digitale effecten zuigt echter alle leven uit deze prent. Dit is allemaal zo nadrukkelijk onecht dat je je... tja, in een pretpark waant.

Blunt en Johnson laten enige chemie ontstaan maar Bogart en Hepburn it ain't. Je vraagt je af waarom een actrice van dit niveau voor dit soort projecten kiest. Voor The Rock is dit de zoveelste blockbuster waarin hij volkomen op zijn vlezige présence teert. De irritante Britse komiek Jack Whitehall hadden we dan weer liever snel overboord zien gaan als extreem stereotiepe Brit, terwijl Jesse Plemons best amusant is als op hol geslagen Duitse prins. 

Risicoloos familie-entertainment met een overdaad aan digitale effecten

Jungle Cruise is het soort vertier waar de multiplexen op teren: het knettert en trilt allemaal goed getimed, waardoor de met popcorn en chips overladen gezinnen de indruk krijgen dat ze iets beleven, maar finaal is dit snel vervliegend gedoe amper zijn prijs waard. 

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien