The Duke

Genre: Tragikomedie | Duur: 1u36 | 2020 | Release: 20 April 2022 | Land: Groot-Brittannië | Regie: Roger Michell | Cast: Jim Broadbent, Helen Mirren, Matthew Goode, Fionn Whitehead, Anna Maxwell Martin

Jim Broadbent mag dan een veelgevraagde verschijning zijn in blockbusters en ander Amerikaans vertier, nu en dan moet deze geweldige acteur ook eens op een eigen speelveld losgelaten worden. Het sympathieke The Duke wordt door de oscarwinnaar prachtig gedragen.

Dit is het waargebeurde relaas van een contraire man: altijd en overal principieel, overtuigd van het tegengestelde dan de massa en vastbesloten zich te laten horen. Onder meer zijn vermoeide vrouw (Helen Mirren) heeft daar meer dan genoeg van. Een dispuut over het betalen van een televisievergunning zet deze Kempton Bunton aan tot het stelen van een beroemd en waardevol schilderij van Goya. 

De betreurde Roger Michell, die net voor de release van de film overleed, heeft een aantal degelijke films gemaakt maar erg persoonlijk kun je zijn oeuvre niet noemen. Ook The Duke hengelt opzichtig naar de goedkeuring van het publiek, waarbij een aantal narratieve elementen duidelijk uitvergroot zijn voor de amusementswaarde. 

Sympathiek filmpje met Jim Broadbent op zijn best

Dit lollige verhaal laat zich echter vlot bekijken en het gekissebis tussen de twee hoofdpersonages zorgt voor een aangename warmte. Finaal is The Duke onschuldig vertier dat dankzij een zichtbaar genietende Broadbent echt tot leven komt.

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien