Eternals

Genre: Actie | Duur: 2u37 | 2021 | Release: 3 November 2021 | Land: VS | Regie: Chloé Zhao | Cast: Gemma Chan, Angelina Jolie, Richard Madden, Salma Hayek, Kumail Nanjiani, Brian Tyree Henry, Ma Dong-seok, Barry Keoghan, Kit Harington, Himesh Patel

Als je na drie naturalistische, traag binnensluipende films de regie in handen krijgt van een Marvelfilm, kan je dat dan een carrièresprong noemen? Chloé Zhao lijkt na die Oscar voor Nomadland door Hollywood omarmd te worden maar of ze zich met Eternals verder kan manifesteren als auteur? Zeker niet. Hoewel deze popcornprent zich behoorlijk staande houdt, lijkt de stempel van de cineaste miniem.

De Eternals zijn een groep van superwezens die de Aarde beschermen tegen vernieting. Concreet hebben ze met hun unieke gaven de monsterlijke Deviants bestreden, en wachten ze - intussen al zo'n 7000 jaar - verdere instructies af van opperwezen Arishem. Het bonte kliekje is doorheen die tijd wat op elkaar uitgekeken geraakt en heeft zich verspreid over de wereld. Wanneer er onverwacht opnieuw een Deviant opduikt en die ineens ook onkwetsbaar lijkt, is het moment aangebroken dat de Eternals zich herenigen.

Met dit superheldenrelaas vat een nieuwe verhaallijn aan binnen de Marvelhistoriek. We bevinden ons in hetzelfde universum als Captain America, Thor en Iron Man, maar het vertrouwde clubje komt er dit keer niet aan te pas en er wordt een wat geforceerde verklaring gegeven voor het feit dat de Eternals zich ondanks hun fantastische gaven, low profile opstelden in de strijd tussen Avengers en Thanos. In plaats van de machobende maken we nu kennis met een nadrukkelijk divers team waarin de vrouwen duidelijk de broek dragen. Verfrissend, maar de dynamiek onder de Eternals verschilt op zich niet heel erg van de Avengers en hoewel er fatsoenlijk aan de slag wordt gegaan met de persoonlijkheden en de onderlinge relaties een mooi fundament van de plot vormen, blijft dit in se natuurlijk gewoon spektakelcinema. 

Ietwat karakterloze popcornprent die doet wat hij moet doen

Wat wil een Oscarwinnende regisseur daar mee aanvangen? Niets bijzonder, zo blijkt. Zhao heeft plaats genomen aan het stuur van een vehikel dat eigenlijk vanzelf rijdt. Op geen enkel moment geeft de film blijk van karakter en dat een filmmaker die drie op onuitgesproken emoties dobberende, intimistische films heeft gemaakt, zich heeft moeten bezig houden met special effects, wringt toch wat. 

Eternals doet wat hij moet doen, neemt daar énorm veel tijd voor en zet duidelijk lijnen uit voor een sequel. Dat klinkt bekend, misschien wel té bekend. 

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien