The King's Man

Genre: Actie | Duur: 2u10 | 2021 | Release: 4 Januari 2022 | Land: Groot-Brittannië | Regie: Matthew Vaughn | Cast: Ralph Fiennes, Harris Dickinson, Djimon Hounsou, Gemma Arterton, Daniel Brühl, Rhys Ifans, Matthew Goode, Tom Hollander, Stanley Tucci, Aaron Taylor-Johnson, Charles Dance, Valerie Pachner, August Diehl

Na het armtierige The Kingsman: The Golden Circle verzochten we de filmgoden dat er niet nog een sequel mocht komen op het nochtans aanstekelijke Kingsman. Onze gebeden werden verhoord: we krijgen immers een prequel. Je kan deze poppenkast best te pruimen popcornvertier noemen, maar evengoed een onzinnig rommeltje.

De geheime dienst die we al kennen uit de eerste films, heeft een ontstaansgeschiedenis die aanvangt voor de eerste wereldoorlog. De hertog van Oxford en zijn zoon raken verwikkeld in een internationaal conflict. Het vredelievende maar desondanks op alles voorziene, afgetrainde duo neemt het op voor het vaderland en moet daarvoor zowel Rusland als Duitsland mee krijgen. 

De vergezochte plot dwingt de makers om nu en dan met namen en feiten te zwaaien om de geschiedkundige context enigszins geloofwaardig te houden. Dat maakt deze actieprent aanvankelijk ontzettend saai. Niet dat we geschiedenis clichématig willen klasseren als een stoffig vak, maar er gebeurt zo ontzettend weinig in de eerste helft van de film dat je gerust enkele plaspauzes kan nemen. Raspoetin weet uitendelijk de boel wat op te fokken, maar Harris Dickinson is zo'n kleurloos protagonist dat je maar niet betrokken raakt bij zijn lot.

Vaughn put zich als gewoonlijk uit in opzichtig camerawerk en een opwindend bedoeld tempo, maar eigenlijk vindt hij amper een juiste toon. Het exploitatieve karakter van de eerste films blijft bewaard - de regisseur lijkt te kicken op bloedvergieten - en opnieuw wordt dit gekoppeld aan wat James Bond-gerelateerd spionage- en achtervolgingswerk, maar de joligheid die deze franchise hoort te kenmerken, wordt net iets te vaak ingeruild voor ernst en op een bepaald moment zelfs pure familietragiek. De combinatie werkt niet en alwéér duurt dit echt te lang.  

Nogal richtingloos maar al bij al best te pruimen actie-avontuur.

In zijn finale gaat The King's Man gelukkig voor rechttoe rechtaan actie en hangen personages amusant te bengelen aan bergkliffen en mogen er koppen rollen, waardoor er bevredigend kan afgesloten worden. Wanneer de plotlijnen voor een vervolg uiteindelijk in de steigers blijken gezet te zijn, verklaart dat ook meteen wat Aaron Taylor-Johnson slechts in een bijrolletje liep te doen. Dat garandeert de sequel alleszins al een fatsoenlijkere hoofdacteur.

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De zoon van de hertog overleeft de oorlog niet maar zijn geliefden redden het ook zonder hem. Uiteindelijk richten ze na de oorlog een geheim vennootschap op, bestaande uit Orlando Oxford, Archie Reid, Polly, Shola, de Amerikaanse ambassadeur en Koning George.