Rifkin's Festival

Genre: Tragikomedie | Duur: 1u28 | 2020 | Release: 4 Augustus 2021 | Land: VS, Spanje | Regie: Woody Allen | Cast: Wallace Shawn, Gina Gershon, Louis Garrel, Christoph Waltz, Elena Anaya, Sergi López, Tammy Blanchard, Douglas McGrath

Het valt bijzonder te betwijfelen of Woody Allen zijn carrière nog terug op de sporen krijgt. Op zijn 86e - en na 50 films! - werd hij door Hollywood de rug toegekeerd en wil niemand van belang nog met hem werken. Rifkin's Festival - hopelijk niet zijn laatste film - toont dat de cineast zijn intussen wat afgezaagde thema's maar niet los kan laten, maar hij weet zijn liefde voor cinema en luchtig geëmmer bij momenten wel aanstekelijk te maken. 

Rifkin's Festival speelt zich af op het filmfestival van San Sebastian, waar de knorrige Mort Rifkin zijn huwelijk ziet uit elkaar vallen maar tegelijk valt voor de charmes van de Spaanse dokter Jo. Reflecties over leven, liefde en lust zullen verder de dienst uitmaken. 

Opnieuw voert Allen een zeurderig personage op dat een zekere intellectueel snobisme combineert met onterecht zelfmedelijden, we kennen het type intussen. De nooit echt op de voorgrond getreden veteraan Wallace Shawn duikt dankbaar in het gat dat ontstond toen wellicht geen enkele grote naam wilde toehappen en lijkt wonderwel helemaal te passen in de rol van hypochonder. Gina Gershon was wellicht ook pas 47e op de verlanglijst, maar de haar toebedeelde rol zit haar als gegoten. Europees toptalent als Louis Garrel, Elena Anaya, Sergi Lopez en Christoph Waltz vult mooi aan. Als het er op aankomt is Allen er misschien niet zo heel erg op achteruit gegaan met zijn casting. 

Al bij al best aangenaam geëmmer van een pedante knorpot

Het niet bijster originele vertellinkje wordt wel heerlijk opgefrist door tal van mooi geënsceneerde intermezzo's waarmee Allen zijn Europese inspiratiebronnen eert: Bergman, Fellini, Buñuel, ...  Grootmeester-DOP Vittorio Storaro neemt net als in zijn drie eerdere samenwerkingen met Allen alles oogstrelend in beeld en tovert het ene zonnige tafereel na het andere op het doek. 

Zo blijkt Rifkin's Festival opnieuw geen hoogvlieger voor Woody Allen, maar een mislukking zouden we dit al bij al aardige filmpje ook niet durven noemen. 

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien