Nope

Genre: Horror | Duur: 2u10 | 2022 | Release: 17 Augustus 2022 | Land: VS | Regie: Jordan Peele | Cast: Daniel Kaluuya, Steven Yeun, Keke Palmer, Michael Wincott, Keith David, Brandon Perea

Hoe snel kan een regisseur zijn stempel op een genre drukken? Jordan Peele is met Nope pas aan zijn derde film toe maar toont nogmaals aan dat hij een meesterlijk verteller en een geïnspireerd horrorfilmmaker is. Bereid je voor op een heerlijk stukje gruwelen. 

OJ en Emerald Haywood zetten na een dramatische gebeurtenis het werk verder van hun vader: paarden verhuren aan Hollywoodproducties. De zaken gaan echter niet denderend en OJ ziet zich genoodzaakt enkele van zijn paarden te verkopen aan een naburig amusementspark. Op de ranch doen broer en zus echter enkele creepy vaststellingen. Er lijkt iets aan de hand met de wolken en waarvan geraken de paarden zo vaak in paniek? 

Je kan je vooraf niet inbeelden wat Peele voor ons in petto heeft. Hoewel het eenvoudige gegeven van Nope in één zin samen te vatten valt, weet de met populaire cinema opgegroeide regisseur ons twee uur op het puntje van onze stoel te houden met een erg sterk gedoseerde vertelling. Deze bij momenten ijzingwekkende thriller moet het vooral van zijn sfeeropbouw hebben en stelt daarin niet teleur. Peele weet donders goed wat wanneer te tonen, snijdt zijn beelden wel héél precies af, monteert slinks zodat we veel beleven maar weinig weten. Langzaam maar zeker wordt een gruwelijk mysterie blootgelegd dat je enkele keren rillingen geeft. 

Peele heeft cinema duidelijk in de vingers. Zijn inspiratie lijkt hij zowel uit B-films uit de jaren '50 te halen als uit Spielbergproducties uit de jaren '80.  Je denkt aan Jaws en E.T.,  Signs en Arrival. Want ja, Nope draait om buitenaards bezoek - de titel zou zelfs voor Not of Planet Earth kunnen staan. Peele speelt inventief met dat concept, door te puzzelen met heerlijke details die natuurlijk allemaal van belang blijken, met zowel amusante referenties als met ijzingwekkende taferelen (de nachtelijke bezoekers in de stal! De bloederige apenhand!) maar gaat ook voor de verstikkende dreiging door de personages zich in alle angst te laten realiseren dat hun einde misschien echt wel nabij is. Het gaat niet om heroïek, maar om overleven.

Bijzonder creepy en ijzingwekkend stukje Hollywoodhorror

Nope is aldus  hoogst entertainend, maar geenszins ontspannend. De intensiteit wordt grandioos opgebouwd, met dank aan de doordachte beeldvoering en creepy geluidseffecten en zelfs het benauwende narratieve afslagje naar de set van een jaren '90-sitcom verhoogt de spanning alleen maar. In de iets te lang aanslepende finale verliest de prent wel wat van zijn energie: er werd intussen al veel onthuld en er blijkt veel actie nodig om de plot af te handelen. Maar finaal blijft Nope een horrorthriller van formaat en kijken we nu al uit naar de volgende worp van deze geweldige kampvuurverteller.

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien