Zee van Tijd

Genre: Drama | Duur: 1u56 | 2022 | Release: 13 Oktober 2022 | Land: Nederland | Regie: Theu Boermans | Cast: Gijs Scholten van Aschat, Elsie De Brauw, Reinout Scholten van Aschat, Sallie Harmsen

Een Nederlands koppel op zeilvakantie met hun zoontje, zou wel op pauze willen klikken. Dit is het. Voor altijd. Gezinsgeluk, zon, vrijheid, eindeloosheid. De droom wordt bruut aan diggelen geslagen door een dramatische wending. Eens thuis verwerken alle betrokkenen dit op een eigen manier en aan een verschillend tempo. 

Dit vaardig in beeld gebrachte Nederlandse drama moet wat moeite doen om ons te betrekken. Het scenario lijkt immers een evident verloop van feiten in petto te hebben en weet ons dus niet te verrassen. Maar de manier waarop de oprechte emoties vorm krijgen in de dialogen, zonder enig cliché, weet ons toch te betrekken bij het lot van de protagonisten. Nog interessanter wordt het door hen 35 jaar later opnieuw te ontmoeten. Hoe kijken ze nu naar elkaar, hun vroegere relatie en het ergste dat hen overkomen is?

De bescheiden regie en het doorleefde scenario maken van Zee van Tijd een authentiek aandoend relaas, dat door de sterke cast ook nog eens geloofwaardig vertolkt wordt. Elsie de Brauw, niet één van de minsten, excelleert, al hoeft niemand voor haar onder te doen. De oude en jonge Lucas worden overigens gespeeld door vader en zoon Scholten van Aschat. 

Knap vertolkt en geloofwaardig drama

Er zijn opmerkelijk weinig Nederlandse films die ons bereiken. Dit kwaliteitsdrama lijkt niet zo bijzonder en is op zich ook niet erg groots of meeslepend, maar als reflectie op het verwerken van een drama is dit een erg geslaagde film. 

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien