Troll

Genre: Actie | Duur: 1u41 | 2022 | Release: 1 December 2022 | Land: Noorwegen | Regie: Roar Uthaug | Cast: Ine Marie Wilmann, Anneke Von Der Lippe, Gard B. Eidsvold, Mads Pettersen, Kim Falck

In deze geactualiseerde Noorse mythe in een Hollywoodjasje wordt de paleontoloog Nora Tidemann er bij gehaald wanneer bij de aanleg van een tunnel een grot wordt blootgelegd waarin zich een woest wezen blijkt te bevinden. Terwijl de panikerende overheid meteen het leger inzet, tracht Nora de beweegreden van deze stenen trol te achterhalen om zo misschien een andere aanpak te hanteren. In hoofdstad Oslo houdt men intussen de adem in. 

Het concept is zo vertrouwd als maar kan. Dit is in essentie gewoon King Kong of Godzilla, maar dan in een Scandinavisch decor. De makers hebben niet al te veel moeite gedaan om inventief te zijn. De personages verhouden zich en ontwikkelen zich volkomen voorspelbaar en de plot volgt braaf de regels van het genre. Troll is dus in de eerste plaats entertainend, en daardoor nooit echt dreigend of beklemmend. Alles voelt vooral vertrouwd aan. Zelfs de beeldvoering en de montage lijken geprogrammeerd. 

Noorse mythologie in een Hollywoodjasje

Dat verhindert niet dat Troll plezant Netflixvertier is dat je zelfs gerust met het hele gezin kan bekijken. Wie zich geen meerwaardezoeker noemt, zal hier zelfs van genieten. 

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien