White Noise

Genre: Satire | Duur: 2u15 | 2022 | Release: 8 December 2022 | Land: VS | Regie: Noah Baumbach | Cast: Adam Driver, Greta Gerwig, Don Cheadle, Sam Nivola, André Benjamin, Raffey Cassidy, Lars Eidinger, Jodie Turner-Smith, Barbara Sukowa

Als er iemand de roman White Noise mocht verfilmen, één van de reuzen van de Amerikaanse postmoderne literatuur, dan is wel iemand van het kaliber Noah Baumbach, die zichzelf recent nog overtrof met het overrompelende Marriage Story. Deze gelaagde, drukke satire blijkt echter toch niet zo vlot verfilmbaar als gedacht. White Noise is een soms erg amusante bedoening en mag als een respectvolle en toonvaste boekverfilming gelden, maar echt bevattelijk kun je deze wat losgeslagen film ook niet meteen noemen. 

We maken kennis met een heerlijk chaotische familie waarin - als vanouds bij Baumbach - op hoog intellectueel niveau geconverseerd wordt. In de eerste akte krijgen we zicht op de familiedynamiek en worden enkele thema's aangesneden die de personages kenmerken; angst voor sterfelijkheid, consumptisme, getrivialiseerd hyperspecialisme aan de universiteit.  De supermarkt geldt daarbij als de nieuwe kerk, waar de protagonisten elkaar ontmoeten en neuzelen over de meest uiteenlopende thema's. De humoristische, soms snobistische uitlatingen passen helemaal in het straatje van Baumbach, al is de dominante jaren '80-setting atypisch. Oogstrelend niettemin. 

Wanneer de botsing tussen een trein en een vrachtwagen de stad tot rampgebied herleidt, ontwikkelt White Noise zich als een bijna apocalyptische rampenfilm, aangevuld met absurditeiten die de kijker nu en dan wat naar houvast laten zoeken. Het blijft in se gaan om de familie en de satirische rode draad blijft ononderbroken, maar je vraagt je toch enkele keren af wat dit allemaal voorstelt. Een ritje door het water, een rare snuiter die een knuffelkonijn aanreikt, de anekdote over een professor die bij het surfen verdween, ... 

Tenslotte gaat de film loos in een derde akte waarbij Jack tracht te achterhalen welke medicijnen zijn vrouw neemt en daarbij een amper samen te vatten gesprek aangaat met een Duitse drugdealer. 

Die excentrieke reeks avonturen moet er absoluut door in 135 minuten en dat voelt als een overdadige maaltijd aan. Je tracht de prikkelende dialogen te volgen en op te nemen, je grijnst om de humoristische insteek, je slurpt de vele visuele impressies op maar raakt onvermijdelijk toch het spoor een beetje bijster. Noem het een gelaagde, interessante warboel.

Een prikkelende, dynamische en gelaagde warboel

Een vadsige Adam Driver en - eindelijk nog eens - een grappig gecoiffeerde Greta Gerwig vormen een mooie tandem. Sam Nivola - zoon van acteurskoppel Alessandro Nivola en Emily Mortimer - mag zich als een jonge Jesse Eisenberg laten opmerken. Het gretige acteerwerk wordt door het al even gulzige camerawerk versterkt. White Noise omarmt de jaren '80 zowel visueel als thematisch, met als verrukkelijk hoogtepunt een supermarktdans tijdens de eindcredits

 

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien