La ligne

Genre: Drama | Duur: 1u41 | 2022 | Release: 8 Februari 2023 | Land: Frankrijk, Zwitserland | Regie: Ursula Meier | Cast: Stéphanie Blanchoud, India Hair, Valeria Bruni Tedeschi, Benjamin Biolay, Dali Benssalah

De Franse cineaste Ursula Meier liet zich intussen 15 jaar geleden opmerken met het onconventionele Home, over een familie die naast een snelweg woont. Toen ze dat drama al snel liet opvolgen door het al even gesmaakte L'enfant d'en haut, leek haar arthousecarrière gelanceerd maar verdere projecten voor een groot publiek bleven eigenlijk uit. La ligne is dus haast een soort comeback van een intrigerend filmmaker. 

De 12-jarige Louise heeft het lastig geen kant te kiezen in een bijzonder zwaar geschil tussen haar moeder en zus. Er is zelfs een contactverbod na een daad van agressie van Margaret tegenover hun aanstellerige moeder. Louise wendt zich tot haar geloof en wringt zich in bochten om beide partijen tegemoet te komen. Het wel zeer korte lontje van Margaret en de diva-allures van moeder Christina zorgen echter voor een grote stress bij het meisje. Zij schildert een lijn om het huis om haar dierbaren van elkaar te scheiden.

Net als in haar vorige films exploreert Meier verwrongen moeder-kind relaties en deconstrueert ze het begrip 'thuis' door disfunctionele families op te voeren. Opnieuw treffen we ook een kind aan dat zich zorgen moet maken om zaken die volwassenen zich onvoldoende aantrekken.

Een afstandelijke kijk op een verwrongen familie

Ondanks deze beladen thema's is La ligne geen zware kost, maar eerder een iets te koel drama. Hoewel het fascinerend is te aanschouwen hoe Margaret er toch maar steeds weer in slaagt de boel te verzieken door haar agressie, blijft de toon wat gelaten. Valeria Bruni Tedeschi bijt zich altijd bewonderenswaardig vast in een rol maar haar personage dreigt in al haar labiliteit ook wat minder ernstig te worden opgevat. 

De afstandelijke camera kiest nu en dan voor interessante beelden. De goedgekozen muziek - vooral klassiek, maar ook enkele schitterende vocale solo's - draagt bij aan een aangename beleving. Finaal weet dit door de broers Dardenne mee op poten gezette filmpje iets te weinig te resoneren. Het verhaal boeit maar beklijft slechts beperkt. Toch hopen we van Meier snel een nieuwe film te mogen zien. 

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien