Air

Genre: Drama | Duur: 1u52 | 2023 | Release: 5 April 2023 | Land: VS | Regie: Ben Affleck | Cast: Matt Damon, Viola Davis, Ben Affleck, Jason Bateman, Chris Messina, Chris Tucker, Matthew Maher, Jay Mohr, Marlon Wayans

Bij zijn vijfde film als regisseur lijkt Ben Affleck wat gas terug te nemen. Zijn nogal groots opgevatte laatste film, Live by Night (2016) viel flink tegen, wat een schaduw wierp op het succes van Argo, een film die drie Oscars won. Met Air brengt hij ons zonder veel pretentie een amusant relaas dat geen gigantische ambitie lijkt te hebben.

Air draait om de strategie van sportmerk Nike om halfweg de jaren '80 de nog piepjonge basketbalspeler Michael Jordan voor zich te winnen. Meer houdt deze flink in retrosfeer ondergedompelde prent eigenlijk niet in. Of je met een heel specifiek onderwerp als basketbal en sportschoenen een groot (Europees) publiek kan lokken, is nog niet gezegd maar de grandioze jaren '80-soundtrack en de soms hilarische retrodetails maken de film aantrekkelijk genoeg.

Niettemin weet deze lichtvoetige film de onderhandelingen en denkpistes van het Nike-team boeiend te houden, met dank aan het fanatisme van Sonny Vaccaro (Matt Damon in minder strakke (fysieke) vorm dan we gewend zijn). Daarnaast is Affleck amusant als schijnbaar easy going CEO en Viola Davis sterk als de doortastende en slimme moeder van Jordan. Chris Tucker blijft een hoogst irritante acteur die ook nu weer dramatisch tekort schiet. 

Met een grijns en een warm hart aanschouw je deze in retrosfeer gedompelde sportfilm

Nike dreigde destijds blijkbaar het onderspit te delven op de sportschoenenmarkt. Een succesvol merk als underdog opvoeren om een typisch Amerikaans succesverhaal te brengen, het is een knap uitgewerkte en vooral effectieve verteltruc waardoor je de reeds vooraf gekende afloop van het verhaal met een grijns en een warm hart aanschouwt. 

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien