To Leslie

Genre: Drama | Duur: 1u50 | 2022 | Release: 12 April 2023 | Land: VS | Regie: Michael Morris | Cast: Andrea Riseborough, Allison Janney, Marc Maron, Owen Teague, Andre Royo, Stephen Root

Andrea Riseborough manifesteert zich al meer dan tien jaar in allerlei gedaantes doorheen de meest uiteenlopende films maar kameleonacteurs zijn vervloekt: enkel cinefielen herkennen hen. Je kan deze veelzijdige Britse kennen van o.a. Oblivion, Birdman, Nocturnal AnimalsBattle of the Sexes, Mandy, Burden, Possessor en recent nog Amsterdam en Matilda the Musical. Maar voorbij zijn de dagen van acteren in het schemer. Dankzij de geweldige hoofdrol en bijhorende, welverdiende oscarnominatie voor To Leslie is Andrea Riseborough eindelijk een naam. 

In het drama To Leslie speelt ze een aan lager wal geraakte alcoholverslaafde die ooit de lotto won maar haar leven compleet van de rails zag denderen. Het gaat van kwaad naar erger wanneer Leslie ook nog dakloos wordt. Regisseur Michael Morris smeert de ellende nogal breed uit maar de film vindt een sprankel hoop wanneer iemand Leslie een helpende hand reikt. 

Deze vrij onopmerkelijke maar vaardig uitgevoerde film blijft vooral bij door de personages, en dan in het bijzonder natuurlijk Leslie. Riseborough speelt dat voortdurend balanceren tussen overeind blijven en je overgeven aan je demonen, met groot inlevingsvermogen. 

Eindelijk mag Andrea Riseborough uit de schaduw treden

Riseborough leek geheel afwezig te zijn in het awardseizoen, tot collega's als Gwyneth Paltrow, Kate Winslet en Cate Blanchett haast vanuit het niets een - sterk bekritisteerde - campagne opzetten die de leden van The Academy attent maakten op de sterke vertolking. Die oscarnominatie kwam dus haast vanuit het niets maar het is fijn deze steeds verrassende actrice eindelijk de waardering te zien krijgen die ze verdient. 

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien