Marcel the Shell with Shoes On

Genre: Tragikomedie | Duur: 1u30 | 2021 | Release: 7 Juli 2023 | Land: VS | Regie: Dean Fleischer-Camp | Cast: Jenny Slate, Isabella Rossellini, Dean Fleischer-Camp, Thomas Mann

De aandoenlijke stopmotionprent Marcel the Shell with Shoes On werd ons bijna ontzegd. Dit wonderbaarlijke en aparte filmpje vindt dankzij de streamingdiensten na twee jaar toch zijn weg naar een Belgisch publiek en daar zijn we maar wat blij om!

In deze concreet getitelde pseudo-documentaire - gebaseerd op de succesvolle kortfilms van hetzelfde team - maken we kennis met Marcel, een schelp met schoenen. De man die hem ontdekt in zijn b&b vindt Marcel met zijn unieke kijk op de wereld, een uniek fenomeen. Voor je Youtube kan zeggen, is Marcel beroemd. Zijn oma kijkt trots toe. Als fan van het reportagemagazine 60 Minutes, komt haar droom uit wanneer Marcel geïnterviewd wordt.

Het bijzondere aan deze tedere prent over familie, rouw en doorzettingsvermogen, is dat Marcel zo interessant blijkt om wat hij te vertellen heeft, en niet zozeer omdat hij een schelp is. Eigenlijk blijkt dat er al snel helemaal niet toe te doen en draait deze lieflijke film gewoon om iemand die zijn plaats in de wereld tracht te vinden zonder zijn eigenheid op te geven.

De makers kiezen voor een bijna-documentaire invalshoek, die voor een hoog realiteitsgehalte zorgt. De fotografie vangt elke spat, klodder en pluisje in Marcel' omgeving maar creëert ook een poëtisch kader, waarbinnen de nonchalant gebrachte uitlatingen van Marcel mooi hun plaats vinden. Het treffende stemmenwerk van Jenny Slate en Isabelle Rossellini zorgt voor dimensie in de sowieso al mooi uitgewerkte personages. 

Een innemende en aandoenlijke stop-motionprent over een bedachtzame schelp. Met schoenen.

Deze vrolijke en innemende film - de tennisbal zorgt élke keer voor een grote glimlach - biedt een welkome dosis anti-cynisme. Let je bij het stofzuigen maar even op, of er bij jou ook niet zo'n Marcel loopt bedachtzaam te wezen? 

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien