Un métier sérieux

Genre: Drama | Duur: 1u41 | 2023 | Release: 13 September 2023 | Land: Frankrijk | Regie: Thomas Lilti | Cast: Vincent Lacoste, François Cluzet, Adèle Exarchopoulos, Bouli Lanners, Louise Bourgoin, Lucie Zhang, William Lebghil, Mustapha Abourachid, Theo Navarro Mussy

De Franse cineast Thomas Lilti leek zich gespecialiseerd te hebben in films over de medische wereld, maar voor Un métier sérieux tapt hij uit een ander vaatje. Toch hanteert hij dezelfde vertelstijl als bij geslaagde vertellingen als Hippocrate en Médecin de campagne en maakt hij van deze onderwijsprent een zachtmoedig, al te meanderend sfeerbeeld. 

We volgen het wel en wee van een leerkrachtenteam uit een kleine middelbare school. Hun perikelen zijn weinig opzienbarend en worden haast laconiek gebracht, zonder veel dramatiek of sensatie. De regisseur brengt het relaas alsof nog nooit iemand een voet in een school gezet heeft maar Un métier sérieux is nergens origineel. De plot verrast dus amper en is als aaneenschakeling van voorvalletjes nooit echt meeslepend. De privéperikelen van de personages blijven steken op een soapniveau en een aantal wordt zelfs niet bevredigend afgerond. Dat de protagonisten het allemaal geweldig met elkaar kunnen vinden, zorgt voor een aanstekelijke solidariteit die door de topcast mooi gespeeld wordt, maar die ook wat onwaarschijnlijk overkomt. 

Wat te brave en te weinig uitgediepte onderwijsfilm

In het onderwijs vallen sterke, diepgaande, treffende verhalen te vinden maar deze 'van alles een beetje'-aanpak doet het hem niet echt. 

 

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien