Beginners

Genre: Tragikomedie | Duur: 1u44 | 2011 | Release: 31 Augustus 2011 | Land: VS | Regie: Mike Mills | Cast: Ewan McGregor, Christopher Plummer, Mélanie Laurent, Goran Visnjic

Uit de kast komen is doorgaans een bevrijdende biecht waarbij kinderen het woord nemen dat ouders al dan niet verrast aanhoren. In Beginners loopt het net andersom: Hal is vijfenzeventig, pas weduwnaar na vijfenveertig jaar huwelijk en eindelijk klaar om zijn ware geaardheid aan zijn zoon Oliver kenbaar te maken. Die reageert niet geschokt. Hij grijpt de bekentenis in de eerste plaats aan om zijn vader beter te leren kennen. Helaas sterft Hal al na vijf jaar aan kanker. Oliver blijft verslagen achter. Tot hij de mooie Anna ontmoet en zijn lege bestaan weer zin krijgt.

Het is precies op dit moment dat regisseur Mike Mills zijn film in een originele parallelstructuur van start laat gaan. Zonder ooit met flashbacks of flashforwards te werken schetst hij in eerste instantie de ontmoeting en romance tussen Oliver en Anna die zich in 2003 situeert. Daarnaast focust hij op de vijf voorafgaande jaren, van Hals coming out tot zijn overlijden. Anna mag dan wel een verzonnen personage zijn, Oliver en Hal zijn dat allerminst. Ze zijn de filmische alter ego’s van Mills en zijn vader die eveneens op hoge leeftijd voor zijn homoseksuele geaardheid uitkwam. Het maakt de film tot een combinatie van fictie en autobiografie.

Christopher Plummer is in het echte leven al aan zijn derde echtgenote toe maar is niet te beroerd om in de huid van een bejaarde homoseksueel te kruipen. Hij maakt van Hal een flegmatische dandy, evenwel met het hart op de juiste plaats. Het is amusant nichterige trekjes voor een keer bij een oude man terug te vinden. Dankzij zijn leeftijd slaagt hij erin een pak meer gratie en waardigheid te bewaren dan jongere soortgenoten. Een Oscarnominatie was terecht. Ook Ewan McGregor maakt indruk in de rol van Oliver. Alleen al door een ijzersterke imitatie van Freud op een gekostumeerd feestje bewijst hij eens te meer zijn veelzijdigheid als acteur.

Sfeervol en geloofwaardig familieportret

Beginners baadt in een latente Franse ambiance. De oorzaak ligt voor een deel in de muziekkeuze die herinneringen oproept aan de tragere nummers uit Amélie Poulain. Mélanie Laurant is al even bepalend voor het zuiderse sfeertje. De Française neemt de rol van Anna voor haar rekening. Na haar glansrol in Inglourious Basterds moest ze even zoeken naar een nieuw interessant project in Hollywood. Haar Engels is echter van een schabouwelijke kwaliteit, zelfs al is ze getypecast als een Franse actrice in Amerika. Het mag ironisch wezen dat ze de meeste indruk maakt wanneer haar personage aan een ontsteking van de stembanden lijdt en ze enkel via geschreven boodschappen kan communiceren. 

Alexander Verstraete Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oliver en Anna leven nog lang en gelukkig samen.