Behind Enemy Lines

Genre: Actie | Duur: 1u45 | Release: 13 Februari 2002 | Land: VS | Regie: John Moore | Cast: Gene Hackman, Owen Wilson, Gabriel Macht

Patriottisme verkoopt, zoveel is duidelijk. Hollywood weet dat maar al te goed en laat met 'Behind Enemy Lines' nog maar eens een held op het publiek los. Deze keer is het Lt. Chris Burnett die samen met zijn collega Stackhouse door rebellen neergeschoten wordt boven vijandig gebied. En dan toch wel net nadat ze foto's hadden gemaakt van een massagraf. Over pech gesproken!De film zou gebaseerd zijn op het verhaal van Lt. Scott O'Grady die in '93 werd neergeschoten boven vijandig gebied. Nu dat is de enige overeenkomst met Behind Enemy Lines. Want Burnett, gespeeld door de Owen Wilson, doet eigenlijk net wat elke piloot leert NIET te doen en dat is vluchten. Een degelijke gevechtspiloot verbergt zich en probeert te overleven tot de redding volgt. Een werkwijze die het leven van O'Grady redde overigens.Maar Hollywood zou Hollywood niet zijn als Burnett het niet op zijn eentje zou opnemen tegen zijn belagers. Een geloofwaardig verhaal overbrengen is iets anders. Het wordt helemaal belachelijk wanneer een zekere Tracker de neergeschoten piloot gaat opjagen. Die slaagt er zonder problemen in om Burnett steeds weer op te sporen. Hoe hij dat doet daar heb je als kijker geen flauw benul van. Tracker duikt dan ook op de meest onmogelijke momenten op. Als de Amerikanen deze man zouden inschakelen in de zoektocht naar Bin Laden dan is de klus binnen de 24 uur geklaard.De actiescenes in Behind Enemy Lines hebben veel weg van Top Gun. Met dit verschil dat die laatste nog boeiend was. Regisseur John Moore(on) slaagt er op geen enkel moment in om spanning op te boeien. Het enige positieve aan de actiescenes is dat ze na verloop van tijd op de lachspieren werken. Laat je niet misleiden dit is niet het soort film waarvoor je wil betalen. Zelfs Gene Hackman kan deze film niet redden. Hij had duidelijk nog eens een schnaps nodig.Hopelijk houdt Behind Enemy Lines het niet te lang vol in de filmzaal. Dat zou enkel maar een verspilling zijn van kostbare zitjes. Behind Enemy Lines is het soort film dat vlug op video te krijgen zal zijn. Maar ook daar voorspel ik de prent weinig goeds. Waarschijnlijk krijgen we hem een tijdje later als barslechte zaterdagavondfilm te zien. En dan zal dat zonder twijfel op 1 van de hoogst culturele commerciele zenders van ons land zijn.Overigens zijn we nog niet verlost van dit soort verhalen. Ook Ridley Scott komt op de proppen met een film over een helicopter die wordt neergeschoten boven Somalie. Gelukkig heeft Scott een groter budget waardoor de film alvast fantsoenlijke actiescene zal bevatten. Hoop ik.

Edwin Colebunders Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lt. Burnett blijft uit de klauwen van zijn belagers. En natuurlijk kan hij het filmrolletje nog net op het nippertje uit zijn vliegtuig redden.