The Best Offer

Genre: Drama | Duur: 2u13 | Release: 25 December 2013 | Land: Italië | Regie: Guiseppe Tornatore | Cast: Geoffrey Rush, Jim Sturgess, Sylvia Hoeks, Donald Sutherland, Philip Jackson

De Italiaanse cineast Guiseppe Tornatore lijkt ondanks enkele succesvolle prenten nog altijd wat wankel op zijn benen te staan. The Best Offer, zijn eerste Engelstalige prent, biedt een intrigerende plot die echter onevenwichtig uitgewerkt werd. 

Geoffrey Rush vertolkt met zichtbaar genoegen de rol van Virgil Oldman, een bekende veilingmeester en schatter. Zijn passie voor het vak staat in contrast met zijn kille houding tegenover zijn omgeving. Wanneer een jonge vrouw hem vraagt zicht te ontfermen over het nalatenschap van haar ouders, wordt een sluimerende kant van Oldman's persoonlijkheid aangedreven. Deze geheimzinnige vrouw, die hij maar niet te zien krijgt, doet verlangens ontstaan waar hij zich niet van bewust was. De troost die gewoonlijk enkel vrouwenportretten hem kunnen bieden, zou hij wel eens in zijn eerste menselijke contacten kunnen vinden. 

Tegelijk met dit fascinerende psychologische liefdesdrama ontvouwt zich op de achtergrond tevens een mysterie waarbij stukjes raderwerk nadrukkelijk metaforisch Oldman's menswording illustreren. De jonge technicus die zich over de betreffende mechanische puzzel buigt, dient tevens als klankbord voor Oldman's blootgelegde zieleroerselen. Want de man die moeiteloos en flamboyant een veiling in goede banen leidt, zwakt na de werkdag stilaan af tot een twijfelende - manipuleerbare? - oude man. 

Van bij zijn eerste scène weet de onvolprezen Rush zijn personage in al zijn complexiteit te vatten. De maniertjes, gedragingen, allures en grillen worden grandioos gespeeld. Dat toont echter ook pijnlijk het contrast met de rest van de film. Het scenario, overigens ook véél te lang uitgesponnen, kent nogal wat vreemde bochten en inconsequenties. Ook de dialogen, aanvankelijk in het Italiaans geschreven, komen te 'vertaald' en onnatuurlijk over. 

Ondanks de onevenwichtige vertelstructuur en het wat bruuske cynisme van de afloop van de plot, blijft The Best Offer echter best boeien. Mooi om te aanschouwen hoe Rush door de gebreken van de productie probleemloos met de film aan de haal kan gaan, maar tegelijk is zijn geweldige vertolking ook wat verspild aan een te onuitgewerkt geheel. 

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oldman blijkt in de luren gelegd te zijn door alle betrokkenen. Claire, de technieker en zijn vriendin, de conciërge en Oldman's kunstvriend Billy hebben samen een complot opgezet met de bedoeling Oldman's imposante kunstverzameling te stelen. Hij eindigt geknakt en afgetakeld in een rustoord.