Lion

Genre: Drama | Duur: 1u58 | 2016 | Release: 22 Februari 2017 | Land: VS, Australië | Regie: Garth Davis | Cast: Dev Patel, Sunny Pawar, Rooney Mara, Nicole Kidman, David Wenham

Van films die met veel Oscarnominaties beloond worden kan je nog alles verwachten. Of het zijn over het paard getilde, waargebeurde melodrama’s, of op zijn best genietbare meesterwerkjes die alle waardering verdienen. Lion, goed voor zes nominaties en tal van andere filmprijzen, leunt helaas aan bij de eerste categorie.

 

In dit echt gebeurde verhaal zoekt een Australiër van Indische afkomst 25 jaar na zijn adoptie naar het dorp waar hij opgroeide, in de hoop daar zijn familie terug te vinden. De nog onbekende Garth Davis blikt dit relaas fatsoenlijk in maar met de broers Weinstein als producenten, verliest een film gewoonlijk een groot deel van zijn eigenheid. Lion is dan ook een vlak psychologisch drama geworden dat in zijn pogingen te beroeren helaas sterk naar het sentiment neigt.

De traditionele ontwikkeling van de plot, waarvan het volledige eerste uur maar blijft aanvoelen als een inleiding, vinkt vervolgens de obligate verhaalelementen af rond adoptie, het zoeken naar je afkomst en het lot van thuisloze kinderen. Hierbij wordt de kijker gedicteerd wat te denken en te voelen.

Weinig complex en karakterloos melodrama

Dev Patel vult de volwassen versie van het hoofdpersonage aardig in, maar de karakterontwikkeling is heel voorspelbaar. Kidman en Mara lijken weinig uitdaging te vinden in dit weinig complexe materiaal. 

Lion is uiteindelijk aardig Hollywoodentertainment dat het in zijn poging de kijker te raken, graag simpel en eenduidig houdt, gemakzuchtig richting ontroering slenterend om na afloop vrij snel te vervliegen. 

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Saroo vindt zijn moeder terug. Zijn broer blijkt overleden te zijn op de dag dat Saroo verloren raakte.