Searching for Sugar Man

Genre: documentaire | Duur: 1u26 | Release: 1 Januari 2012 | Land: Groot-Brittannië, Zweden | Regie: Malik Bendjelloul | Cast:

Begin jij ook wel eens te zweten bij de zoveelste documentaire over global warming? Word je overladen met schuldgevoel bij de reportages over weeshuizen in Oost-Europa en de levensomstandigheden in Mali? Ondanks het vanzelfsprekende belang van die documentaires, heeft het genre bij het grote publiek niet meteen het imago opbeurend of entertainend te zijn. Maar dan zijn er documentaires als Searching for Sugar Man, de openingsfilm van het geestige Sheffield Doc/Fest 2012 en te zien op Filmfestival Gent 2012.

Deze Zweeds-Britse documentaire vertelt het verhaal van Rodriguez, een undergroundzanger die eind jaren '60 een platencontract kreeg na een toevallige ontdekking. De platenbaas beschrijft de ontmoeting als een magisch moment. Dat kan je van het vervolg zeker ook zeggen. Rodriguez maakte enkele platen die flopten; daarna ontstonden geruchten dat de zanger op het podium zelfmoord gepleegd had. Filmmaker Malik Bendjelloul besloot de waarheid te zoeken. Die hier vertellen zou afbreuk doen aan de magie die elke kijker verdient te ervaren.

Naast een ongelooflijk verhaal, is Searching for Sugar Man ook een ode aan de kunst en de kunstenaar. Niet enkel Rodriguez’ waanzinnig mooie nummers, die de film doorspekken en weldra op jouw Spotify-lijst komen, zijn daar getuige van, maar ook de persoon Rodriguez zelf. Geen angstzweet en geen schuldgevoel bij het verlaten van deze documentaire, maar een oprecht positief gevoel over de bochten die het leven neemt en de mooie dingen die de mens ondertussen creëert.

Bert Lesaffer Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien