Street Kings

Genre: Actiethriller | Duur: 1u49 | 2008 | Release: 14 Mei 2008 | Land: VS | Regie: David Ayer | Cast: Keanu Reeves, Forest Whitaker, Chris Evans, Hugh Laurie, Jay Mohr, Naomie Harris, Cedric The Entertainer

Wat betreft filmadaptaties van het werk van James Ellroy blijft L.A. Confidential er natuurlijk met kop en schouders bovenuit steken. Met Street Kings doet David Ayer ook een duit in het zakje, nadat al Dark Blue en The Black Dahlia verfilmd werden. Ayers regie-ervaring beperkt zich tot het zeer bedenkelijke Harsh Times, en ook als scenarist heeft hij ons met The Fast and the Furious, S.W.A.T. en Training Day vooral laten zien dat hij graag stoere kerels opvoert die het leuk vinden met wapens te zwaaien. Maar met Street Kings wendt de man zijn jeugd in de bikkelharde straten van L.A. eindelijk eens ten goede aan. Zou Erik Van Looy het ook op deze wijze aangepakt hebben? Dit had immers zijn Amerikaanse debuut kunnen zijn.

Ellroy legt in Street Kings opnieuw de verborgen mechanismen bloot die van het politiedepartement van Los Angeles een behoorlijk smerige boel maken. Gids van dienst is Tom Ludlow, een agent die na de dood van zijn vrouw niet veel meer te verliezen heeft. Hij lost politiezaken dan ook het liefst op zijn manier op. Zijn overste, kapitein Wander, beschermt hem tegen eventuele beschuldigingen. Maar dan blijkt Ludlow's voormalige partner over hem een boekje open te gaan doen. Wanneer deze man echter brutaal vermoord wordt nog voor hij iets aan de grote klok kan hangen, is Tom natuurlijk de eerste verdachte.

Zo ontvouwt zich een boeiend, energiek en meeslepend relaas waarin zoals gewoonlijk niemand echt te vertrouwen is en goed en kwaad niet makkelijk te definiëren zijn. Dat Toms daden niet helemaal goed te keuren vallen, nemen we erbij omdat zijn gevoel voor rechtvaardigheid ons overtuigt. Toch is Ludlow, mooi gespeeld door Keanu Reeves, geen vlakke held. Fijn om te zien ook dat de eeuwig jonge acteur nu eens iemand anders 'knulletje' mag noemen. Ook alle andere rollen geven kleur aan het verhaal en zijn uitstekend gecast. Forest Whitaker is goed op dreef als strijdvaardige kapitein en een lichtgewicht als Chris Evans (Cellular, Fantastic Four, Sunshine) weet ons zelfs te verrassen met een zeer solide vertolking.

Entertainende maar weinig vernieuwende politiefilm

Gelukkig maar, want zonder interessante acteurs was de kans groot dat dit knap opgebouwde, brutale relaas toch wat oudbakken zou aanvoelen. De film gebruikt in essentie immers dezelfde elementen als eerdere Ellroy-verfilmingen. Toch weet Street Kings de aandacht vast te houden. Ayer schuwt de oppervlakkige en hysterische beeldvoering uit zijn vorige prent en filmt trefzeker en bescheiden. Zijn film heeft een juist ritme en zit op alle vlakken snor. Nergens voel je de routine of clichés uit gelijkaardige films op de loer liggen. Dat de afwikkeling van de plot het met wat ordinaire knokpartijen moet stellen, toont echter aan dat de makers uiteindelijk toch sensatie laten primeren in plaats van een aantal zeer interessante morele vragen rond gerechtigheid en macht hun werk te laten doen. Gelukkig is wat rest nog altijd entertainend en degelijk genoeg om deze film het bekijken waard te noemen.

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tom ontdekt natuurlijk dat zijn baas en al zijn collega's de ware slechteriken zijn. Zelfs wanneer hij bereid is alles in de openbaarheid te brengen, doet Interne Zaken hem toch het voorstel de potjes maar gedekt te houden en te profiteren van de kansen die dit zal opleveren.