Anima 2009

Tijdens de krokusvakantie wordt in Brussel de 28e editie van het Animafestival georganiseerd met weer tal van avant-premières, retrospectieven en leuke kinderfilms waarvan spijtig genoeg slechts weinigen verder zullen doordringen tot de grote zalen.

 

Palmares:

Publieksprijs voor beste langspeelfilm: Kappa no Coo to natsu yasumi - Summer Day with Coo - Keiichi Hara (Japan)

Publieksprijs voor beste langspeelfilm voor kinderen: Piano no mori - Masayuki Kojima (Japan)

BE TV Prijs voor beste langspeelfilm: $9,99, Tatia Rosenthal (Israël / Australië)

 

Wat het programma betreft, kijkt iedereen reikhalzend uit naar de nieuwste film van Gibli wonderkind Hayao Miyazaki: Ponyo on the Cliff by the Sea. Een wonderlijke film over de vijfjarige Sosuke die vriendschap sluit met een visje dat vastzit in een confituurpot. Net als Howl's Moving Castle en Spirited Away (die voor de gelegenheid ook opnieuw vertoond worden) een film boordevol fantasie en verrassende wendingen.

 

Zeker ook niet te missen is de retrospectieve rond Fritz the Cat, u weet wel, de allereerste animatiefilm die een X-rating kreeg in de USA. Fritz the Cat is het geesteskind van underground striptekenaar Robert Crumb (wiens leven door Paul Giamatti magistraal in beeld werd gebracht in American Splendor). Ralph Bakshi is de regisseur die deze legendarische strip vol seks, drugs en rock'n roll op het grote scherm bracht waar indertijd een heus schandaal rond ontstond. De Cinematek sluit hier op aan met een uitgebreide retrospectieve rond het werk van seventies icoon Bakshi.

 

Gezien Anima dit jaar gelieerd is aan het Brussels Stripfestival zijn er wel meer links tussen animatiefilm en strip, zo ook bij de iets minder pikante maar toch ondeugende Smurfen (La Flûte à six schtroumpfs), verfilmd door Eddy Lateste in 1975.

 

Wie toch liever nog iets meer erotiek ziet kan dan weer naar de avant-première van Life without Gabrielle Ferri, een nieuwe halflange film van Priit Parn waarvoor hij voor het eerst samenwerkte met zijn vrouw, Olga.

 

Eén van de centrale gasten dit jaar is grootmeester Bill Plympton die niet alleen zijn nieuwste film Idiots & Angels in Brussel komt voorstellen maar ook zijn werkproces minutieus uit de doeken zal doen tijdens de workshop Beeld-per-beeld schrijven op Futuranima (het forum voor filmprofessionals).

 

Wat Belgische animatiefilms betreft zit er dit jaar niets in de selectie maar dat wordt een beetje goedgemaakt met een exclusieve preview van Panique au Village, waarrond ook een expo werd opgebouwd.

 

En wie de docu-animatie Waltz with Bashir nog niet mocht gezien hebben krijgt hier nog eens de kans.

 

Andere aanraders zijn het poëtische Piano Forest, de nieuwste Wallace & Gromit: A Matter of Loaf and Death en de Bollywood animatie uit India Cheenti Cheenti Bang Bang.

 

Natuurlijk zijn er ook massa's kortfilms te ontdekken waarover meer op Kortfilm.be.