BIFFF 2015 - 33ste Brussels International Fantastic Film Festival

Voor de derde maal op rij is het BOZAR de trekpleister voor de liefhebbers van de fantastische film. Van 7 tot en met 19 vindt hier immers de 33ste editie van het Brussels International Fantastic Film Festival Plaats. Op het programma: meer dan honderd langspeelfilms, een kortfilmnamiddag, Olympische spelen voor zombies, cosplay, het Vampierenbal en de Gaming Madness Days. Dit laatste is een nieuw meerdaags nevenevenement waarbij bord- en videospellen in de kijker staan.

 

De openingsfilms dit jaar zijn Burying the Ex van Gremlinsregisseur Joe Dante en The Taking of Tiger Mountain, het nieuwste actiespectakel van Tsui Hark. Afsluiten doen we met Big Game, een hommage aan de jaren tachtig actiefilms met Samuel L. Jackson en In Order of Disappearance, een Scandinavische thriller waarin Stellan Skarsgård wraak neemt op de moordenaars van zijn zoon.

 

De landen die dit jaar in de spotlights staan zijn Argentinië, Zuid-Korea en Hong Kong. Zowel Zuid-Korea als Hong Kong krijgen bovendien een mini-retrospectieve. Zo kan je enkele Hong Kong martial arts klassiekers (her)ontdekken als The Way of the Dragon, Once Upon a Time in China III, Kung Fu Hustle en The Grandmaster.

 

Maar het interessantst zijn natuurlijk de nieuwe films die op het festival geprogrammeerd staan. Net als vorig jaar geven je opnieuw tiental films die je absoluut niet mag missen:

 

Deze Australische psychologische horrorfilm over een rouwende moeder en haar zoontje werd door William Friedkin (The Excorsist) omschreven als de meest schrikwekkende film in jaren. Dat belooft!

 

  • La Isla Minima

Deze stijlvole Spaanse thriller won maar liefst 10 Goya’s, de Spaanse filmprijzen, en wordt vergeleken met True Detective met daar een laagje David Fincher erover.

 

Wat krijg je als je Mad Max en een VHS-esthetiek vermengt met een stevige dosis retropunk? De ultieme hommage aan de jaren tachtig, genaamd Turbo Kid. De film sleepte alvast de publieksprijs op SXSW 2015 in de wacht!

 

  • German Angst

Elk jaar hoort er op het BIFFF minstens één controversiële film op het programma te staan. Dit jaar lijkt dat German Angst te zijn, een bundeling van drie grotesque kortverhalen aan de hand van Michael Kosakowski, Andreas Marschall en Jörg Buttgereit (Nekromantik)

 

  • One on One

Hij lijkt er vaste klant te worden op het BIFFF, de Zuid-Koreaan Kim-Ki Duk. Na Pieta twee jaar geleden en Moebius vorig jaar, is hij nu terug met One on One, een wraakfilm die niet onder hoeft te doen voor Chan-wook Parks Vengeance-trilogie.

 

  • Roaring Currents

Gesproken over die trilogie, Oldboys Choi Min-sik vertolkt ook op grandioze wijze de hoofdrol in Roaring Currents. In deze blockbuster mag hij als Admiral Yi een potje zeeslag spelen.

 

Deze documentaire past perfect in het rijtje met Lost in La Mancha en Jodorowsky’s Dune. Lost Soul vertelt het tragische verhaal van de gedoemde productie van cultregisseur Richard Stanley’s The Island of Dr. Moreau.

 

The Rover, Mad Max, The Last wave… Australië en post-apocalyptische films lijken hand in hand te gaan. These Final Hours neemt je mee naar de vooravond van het einde van de wereld en toont hoe een man zijn menselijkheid probeert te behouden in deze laatste uren.

 

  • Words With Gods

Emir Kusturica, Hideo Nakata, Alex de la Iglesia, Yılmaz Erdoğan, Kenji Kawai, Guillermo Arriaga, Kiko de la Rica en Warwick Thornton. Dit zijn slechts enkele van de spraakmakende namen achter dit indrukwekkende project waarbij de makers via een tiental kortfilms over de verschillende wereldgodsdiensten filosoferen.

 

  • The Guest

The Guest is de nieuwste film van het duo achter You’re Next. Net als Turbo Kid is ook deze vrolijke genreblender een liefdesbrief aan de jaren tachtig, en kan het best omschreven worden als een kruising tussen Drive en Halloween.

 

Voor een volledig overzicht van het programma en alle activiteiten, kan je terecht op www.bifff.net.