BIFFF 2018

Voor heel wat filmliefhebbers staat de paasvakantie garant voor een stevige dosis gruwel, exuberant geweld en hilariteit, want tijdens deze eerste lenteprikkels vindt gebruikelijk het BIFFF (Brussels Internationale Festival van de Fantastische Film) plaats. Twaalf dagen lang kan je er de longen uit het lijf schreeuwen en  je volledig laten gaan tijdens de vertoning van een “fijn gecureerde” selectie van genre- & B-films die de grenzen van de goede smaak meer dan eens overschrijden. Van 3 tot 15 april in de Bozar in Brussel.

 

Het startschot wordt gegeven met de horrorfilm Ghostland van Pascal Laugier, de Fransman achter Martyrs en The Tall Man. Afsluiten doen we met Gringo, een stoner actiekomedie met onder meer Charlize Theron, Joel Edgerton, David Oyelowo, Sharlto Copley en Amanda Seyfried in de hoofdrollen. Heel wat starpower dus voor de slotfilm dit jaar. Tussendoor kan je samen met het knotsgekke BIFFF-publiek meer dan 100 genrefilms van over heel de wereld ontdekken.

 

Viva Mexico!

Het grootste nieuws naar aanloop van het festival was waarschijnlijk de aanwezigheid van de Oscar-winnende regisseur Guillermo Del Toro (foto). Zijn masterclass was in slechts enkele luttele uren uitverkocht! Del Toro mag zich alvast het nieuwste lid van de Orde van de Raaf noemen en hij kan eindelijk de Zilveren Raaf die hij in 1994 won met Cronos in ontvangst nemen. Op donderdag 12 april wordt Del Toro’s debuutfilm trouwens vertoond op het festival in aanwezigheid van de regisseur.

Ter ere van de komst van Del Toro, zet het festival ook de spotlights op zijn thuisland Mexico en de nieuwe lichting beloftevolle regisseurs. Zo kan je er het duivelse Belzebuth, het magisch-realistische Tigers Are not Afraid en het zenuwslopende El Habitante ontdekken. Verder is ook Isaac Ezban opnieuw van de partij, dan wel met zijn eerste Engelstalige film Parallel.

 

Made in Asia

Op het BIFF valt elk jaar ook een hele resem aan Aziatische films te ontdekken, waarbij de hoofdmoot wordt ingenomen door Japan, Zuid-Korea en China. Dit jaar is dit niet anders. Japan brengt ons onder meer de nieuwste film van Kyoshi Kurosawa: de buitenaardse invasie film Before We Vanish, de zombiefilm Survival Family en een hele resem manga adaptaties, waaronder Tokyo Ghoul, Ajin: Demi-Human en Gintama.

 

Zuid-Korea schotelt on dan weer de nodige dosis stijlvolle thrillers voor met titels als Memoir of a Murderer (niet te verwarren met Memories of Murder!), A Special Lady of Human, Space, Time and Human, van Kim Ki-Duk, een vaste waarde op het festival . Dit jaar krijgen we met House of the Disappeared zelfs een Zuid-Koreaanse remake van het Argentijnse House of the Vanished. Verder staat er ook nog een retrospectieve van Jee-woon Kim op het programma met I Saw the Devil, A Tale of Two Sisters en The Good, The Bad and the Weird.

 

China brengt ons naast de gebruikelijke fantasievolle martial-arts films als The Thousand Faces of Dunjia en Legends of the Naga Pearls ook enkele horrorfilms, het vervolg op Monster Hunt en Wrath of Silence, een film noir die zich afspeelt op het Chinese platteland.

 

Cinema Globale

Naast al die Spaanstalige gruwel en dat Aziatisch geweld, weet het festival ons af en toe oprecht te verrassen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een post-moderne Western in het postkoloniale Zuid-Afrika (Five Fingers for Marseilles), Servische sciencefiction romantiek (Ederlezi Rising), Australische everzwijnen die het te bont maken (Boar), vampierenpret uit Noorwegen (Vidar the Vampire) of een Russische kruising tussen Mad Max en Conan the Barbarian (The Scythian).

 

Verder staan er ook enkele rasechte publiekstrekkers op het programma, zoals het hierboven genoemde The Gringo, Muse van Jaume Balagueró ([REC], Sleep Tight), het quirky How to Talk to Girls at Parties met Elle Fanning en Nicole Kidman, de overlevingsthriller Jungle met Daniel Radcliffe, de blockbuster I Kill Giants met Zoe Saldana en Imogen Poots (Green Room), en Crooked House, gebaseerd op het verhaal van Agatha Christie en met een sterrencast bestaande uit Glenn Close, Christina Hendricks, Terence Stamp, Gillian Anderson en Max Irons.

 

Mad in Belgium

Gelukkig hoeft het niet altijd zo ver van huis te zijn, want ook bij ons worden er steeds meer genrefilms gemaakt. Dit jaar staan er maar liefst 5 Belgische langspelers op het menu: Ca tourne pres de chez vous van Arno Pluquet, Doubleplusungood van Marco Laguna, Ex Funeris van Alexandre Drouet, Joanne van Christopher Morrison en Memento Mori van Michael Vermaercke.

 

Randanimatie

Ook een vaste waarde op het festival zijn de tal van randanimaties die je kan ontdekken gedurende deze 12 dagen. De body painting-, gezichtsmaquillagewedstrijd, het vampierenbal, de tentoonstellingen en de Fantasy- en Manga Market gaan al enkele jaren mee. Recent werden zij aangevuld met de Gaming Madness Days, de VR Screening Room en de zombieparade die werd uitgebreid tot de heuse Zombifff’lympics. Verder werkt het festival dit jaar zelfs samen met de Star Wars Identities tentoonstelling en komt het 501ste FanWars Garrison op bezoek. Er valt dus heel wat te beleven op en rond het festival!

 

Benieuwd naar het programma kortfilms? Haast je dan naar onze zustersite kortfilm.be. Voor een volledig overzicht van alle activiteiten en de praktische details kan je terecht op de website van het BIFFF.