Docville 2006 - Tweede editie documentair filmfestival Leuven

Winnaars

En ieder festival heeft ook zijn winnaars. Voor Docville 2006 werd dit:

Beste docu - internationale competitie : Last Supper (aankoop door Canvas)
Beste docu - nationale competitie : Rwanda, les collignes parlent (2.500 euro cash van SCAM)
Beste docu - studentencompetitie : Moi, Cyprien et les autres (Avid XPress Pro pakket twv 1800 euro)

Na een eerste testcase vorig jaar gaat vzw Fonk van het Internationaal Kortfilmfestival van Leuven door met een tweede editie van Docville, op dit moment het enige festival voor documentairefilms in Vlaanderen. Het programma werd danig uitgebreid tegenover vorig jaar, naast een internationale competitie is er nu ook een nationale competitie en een competitie voor eindwerken.

Dit laatste luik verschuift dus van het kortfilmfestival naar Docville, hierover vindt u overigens alles terug op kortfilm.be. In de voorlopig bewust beperkt gehouden selectie bevinden zich naast volledig onafhankelijk geproduceerde werken, docu?s die door tv geproduceerd werden, alsook opdrachtfilms. De rode draad door de diverse films is de keuze voor auteursdocumentaires, die een duidelijke stempel van de maker meekregen. Films die niet alleen inhoudelijk, maar ook visueel een visie vertegenwoordigen. De openingsavond ging van start met Live in Congo, die werd voorgesteld door regisseur, Yoohan Leyssens.

In de jury bevinden zich onder meer Jan Temmerman en Maria Tarantino (van het documentaireprogramma op canvas De Wereld van Tarantino.

Enkele aanraders die op het programma staan zijn de 9/11 documentaire Loose Change, die ondertussen al in de hele wereld succes oogstte via het internet, Plagues en Pleasures on the Salton Sea over de rampzalige ecologische gevolgen van een kunstmatig aangelegd strand, Lettre a Lou, het verhaal van een tienjarig jongetje dat blind is en de drie delen van filosoof Slavoj Zizek?s, A Pervert?s Guide to the Cinema of het visueel cinemaspektakel Working Man's Death.

Ook niet te missen: het straffe World of Blue. Land of O. over aidspatiƫnten in het Sint-Pietersziekenhuis in de Brusselse marollen en het visueel verbluffende Workingman?s Death, met muziek van John Zorn.

Nog tot 3 oktober in de gebouwen van het STUK in Leuven.