Filmfestival Brussel 2009

Voor de zevende keer al is het verzamelen aan het sinds één jaar afgewerkte Flagey-plein in Brussel voor het Brussels Film Festival. Het festival programmeert naar goede gewoonte enkel eerste en tweede films van Europese regisseurs. Er is een officiële selectie, heel wat avant-premières, een selectie Belgisch Talent en elke avond trakteert het Brussels Film Festival ons op openluchtvoorstellingen.

 

Palmares

*Golden Iris Award: 10.000 euro aangeboden door de Regio Brussel-Hoofdstad, toegekend aan Machan van Uberto Pasolini (Italië / Duitsland / Sri Lanka).

"It is often said that the best stories are written by real life. But it needs a director who is able to tell the story for cinema. Director Uberto Pasolini (and his co-writer Ruwanthie de Chickera) and a great ensemble cast of Sri Lankan actors tell the story in a unique way. A warm hearted, human, incredibly funny film which never forgets the tragedy behind the story? Chapeau Uberto Pasolini!"

Deze film won ook de RTBF prijs voor Beste Film, 10.000 euro ter garantie voor distributie, een prijs toegekend door de RTBF (La Deux)

 

*Speciale Prijs van de Jury, toegekend aan, La Casa Sulle Nuvole van Claudio Giovannesi (Italië)

"Le jury a tenu à attribuer une mention spéciale à ce premier film touchant et plein de promesses. Par cette mention, le jury a voulu souligner l?excellence des comédiens ainsi que l?humanité qui se dégage de ce film, notamment à travers des relations père/fils complexes et intenses..

 

*Prijs voor de Beste Acteur, 2.500 euro aangeboden door de Gemeente Elsene, toegekend in ex aequo aan Hilda Péter, voor de film Katalin Varga van Peter Strickland (Roemenië/Groot-Brittannië/Hongarije) en aan Malin Crépin voor de film In Your Veins (I Skuggan av Värmen) van Beata Gårdeler (Zweden).

 

*Speciale prijs voor beste scène, toegekend aan North (Nord) van Rune Denstad Langlo (Noorwegen)

 

De overige prijzen:

*Prijs van het Publiek EuroMillions, ter waarde van 2.500 euro, prijs toegekend door het publiek, toegekend aan Mammoth van Lukas Moodysson (Zweden/Duitsland/Denemarken)

*Be TV prijs voor Beste Film, 5.000 euro ter garantie voor verspreiding, prijs toegekend door Be TV toegekend aan, Joueuse van Caroline Bottaro (Frankrijk /Duitsland)

*Prime Telenet prijs voor de Beste Film, 5.000 euro ter garantie voor distributie, prijs toegekend door het publiek, toegekend aan Somewhere Between Here and Now van Olivier Boonjing (België)

 

Ook naar goede gewoonte is er een samenwerking tussen het filmfestival aan Flagey en Âge d'or/Filmvondsten, een selectie van uitdagende wereldcinema in de vernieuwde CINEMATEK.

 

De selectie is zoals steeds zeer evenwichtig verdeeld tussen de verschillende Europese regio's. Alleen Oost-Europa hinkt wat achterop dit jaar.

 

Wat krijg je dan zoal te zien de komende week?

 

De IJslandfans worden verwend dit jaar: twee films haalden de selectie: The Higher Force van Olaf de Fleur is een bendefilm in het neo-urbane Reykjavík en Country Wedding van Valdís Óskarsdóttir zoekt het traditionele IJslandse feest op. Uit Zweden komt er een onthutsend portret van een heroïneverslaafde, In Your Veins. De Noorse succesauteur Erlend Loe tenslotte leende zijn pen voor het scenario van North, een odyssee door Scandinavische vlakten.

 

Twee Britse films (Unmade Beds en Awaydays) hebben hun muzikale inslag gemeen en hadden zeker niet misstaan op het Gentse filmfestival.

 

Oost-Europa moet het dit jaar stellen met een vertederend Turks liefdesverhaal Wrong Rosary en het Roemeense Katalin Varga, over de zoektocht doorheen de Karpaten naar de vader van een aan zijn lot overgelaten jongetje. Deze film won al een Zilveren Beer in Berlijn dit jaar en maakt dus zeker kans om de Roemeense winnaar van twee jaar geleden op te volgen.

 

Avant-premières

 

Juryvoorzitter Hannes Stöhr stelt er zijn nieuwe Berlin Calling voor: een dj moet na een overdosis zijn leven op orde krijgen en zijn muziek, gecomponeerd door de hoofdacteur, moet hem daarbij helpen. In het kader van de Sweden Day is op 3 juli de nieuwste film van Lukas Moodysson te zien. Na zijn laatste film gezien te hebben, zijn we daar zeer nieuwsgierig naar. Verder is er Genova, de nieuwe Michael Winterbottom en Amália over Portugals bekendste fadozangeres. Om het Tax Shelter-initiatief, een manier voor bedrijven om makkelijk in de audiovisuele sector te investeren met belastingsvoordelen, te loven is er de avant-première van Holy Money.

 

Belgian Talents

 

Drie Belgische films, die dit jaar in normale roulatie waren, worden opnieuw vertoond: het uitdagende Élève libre van Joachim Lafosse, het geladen Unspoken van Fien Troch en Pieter Vaan Hees' originele Dirty Mind met Wim Helsen, krijgen bij het Brusselse publiek nog een kans om gezien te worden.

 

Openluchtvertoningen

 

Op het programma staan: Billy Elliot, Dagen zonder lief, Dikkenek van Olivier Van Hoofstadt, Eternal Sunshine of the Spotless Mind, L'Iceberg van Dominique Abel, Fiona Gordon en Bruno Romy, JCVD, Life is a Miracle en een van Moodyssons eerste films: Together. Meer moet je echt niet weten om je richting Flagey te reppen voor een van de vele prachtige jonge Europese films. Van 27 juni tot en met 5 juli staan de deuren van het Flageygebouw wagenwijd open!