Gent 2011 - 38e Internationaal Filmfestival Gent

Onze redactie bivakkeert al enige tijd in een duistere ruimte om alvast te wennen aan de hoogmis van de cinefielen: het filmfestival van Gent, nog steeds een in eigen land onovertrefbaar filmfestijn dat ons ook dit jaar weer een overdaad aan verhalen, stijlen en belevegingen zal bieden. Elf dagen lang zal K.U.T-site door de donkere zalen strompelen, op zoek naar nieuwe filmervaringen, om u - de ongewtijfeld even enthousiaste filmfan - verslag uit te brengen.

 

Palmares

Grote Prijs voor Beste Film: Elena - Andrej Zvjagintsev - Rusland

Georges Delerue Prijs voor de Beste Muziek en Sound Design: Sacha Galperine & Evgueni Galperine en Senjan Jansen (The Invader) - België

Speciale vermelding: Blue Bird - Gust van den Berghe - België

Canvas Publieksprijs: We Need To Talk About Kevin - Lynne Ramsay - Verenigd Koninkrijk

Port of Ghent Publieksprijs: Senna - Asif Kapadia - Verenigd Koninkrijk

 

Deze 38e editie staat in het teken van Scandinavië en focust binnen dat thema op de legendarische cineast Ingmar Bergman, wiens films in een retrospectieve special vertoond worden die cinefielen ongetwijfeld doet watertanden. Wie de hedendaagse Zweedse, Noorse of Finse cinema wil leren kennen, vindt wellicht ook zijn gading, met films als pakweg de competitiefilm Beyond - geregisseerd door Pernille August en met Noomi Rapace (Millennium) in de hoofdrol of de Noorse succesprent The King of Devil's Island.

 

Wie supportert voor eigen land, kan in competitie onder de indruk raken van The Invader, het veelbelovende langspeelfilmdebuut van beeldend kunstenaar en kortfilmmaker Nicolas Provost. Met Blue Bird laat ook een andere interessante Vlaamse cineast zich opmerken. Na het opvallende En waar de sterre bleef stille staan, pakt Gust van den Berghe uit met een interpretatie van de roman van Maurice Maeterlinck.

 

Twee Vlaamse films in de officiële selectie, het is geen evidentie. Onder de mededingers voor de filmprijzen treffen we ook The Future aan van Miranda July (Me and You and Everyone We Know), Poulet aux Prunes van Marjane Satrapi (Persepolis) en de in de VS bekroonde drama's We Need to Talk About Kevin en Martha Marcy May Marlene. Buiten competitie kent ook Lena van Christophe van Rompaey (Aanrijding in Moscou) zijn première op dit festival.

 

Het festival opent officieel met Tinker, Tailor, Soldier, Spy, een ongetwijfeld erg goede thriller van Tomas Alfredson, de regisseur van Let the Right One In. De cast van deze Le Carré-verfilming bevat o.a. Gary Oldman, Colin Firth, John Hurt, Mark Strong en Tom hardy. Fijn dat het festival dit jaar eindelijk ook een inspanning doet om de openingsfilm na de feestelijke avond voor BV's en VIP's nog verder op te nemen in de programmatie. Na veel wikken en wegen, viel de keuze voor de slotfilm dan weer op The Rum Diary, met Johnny Depp en naar een roman van Hunter S. Thompson.

 

We kunnen u natuurlijk nog heel wat tips geven (het bijna zes uur durende Mildred Pierce met Kate Winslet? Het Zuid-Afrikaanse Skoonheid? De natuurdocumentaire One Life?), maar de echte filmfreak laat zich gewoon leiden door onbekende titels en filmmakers, om zo verrast te worden. Of het nu door Noors existentialisme is of Egyptische emancipatie is.

 

Dit is maar het tipje van de ijsberg. Er staan 112 producties op de filmkalender, en dan hebben we het nog niets eens over de randactiviteiten gehad. Zo is er een ongetwijfeld meeslepende Q&A met de grote Norman Jewison, regisseur van o.a. klassiekers als In the Heat of the Night, Moonstruck en Jesus Christ Superstar. De man is 85 en draait al 60 jaar mee in Hollywood. Dat wil u toch ook horen? Het bijwonen van dit vraaggesprek hoeft u overigens geen cent te kosten. Maar er zijn ook de World Soundtrack Awards, de concerten en tentoonstellingen, een subtlemob en een debat. En de Bar Ingmar natuurlijk, waar ook de onvermijdelijke flops doorgespoeld kunnen worden. Wie het voor grote namen heeft, kan zich vergapen aan de Franse actrice Isabelle Huppert of komiek en acteur Seth Rogen. Zij zijn maar enkele van de vele internationale gasten die hun film persoonlijk komen voorstellen.

 

Wie een volledig overzicht zoekt, kan hier terecht. KUT-site wenst u veel filmplezier.