Offscreen 2009

Van 5 tot 22 maart vindt tijdens drie lange weekends de tweede editie plaats van het Offscreen Film Festival, dat bij zijn lancering in 2008 dadelijk een voltreffer bleek. Naast de centrale festivallocatie, Cinema Nova en de ondertussen volledig vernieuwde Cinematek (het vroegere filmmuseum), is er nu ook een derde locatie: kunsttempel Bozar.

 

Het festival opent donderdag met de avant-première van Tokyo!, een triptiek geregisseerd door cultregisseurs Michel Gondry (Eternal Sunshine of the Spotless Mind, The Science of Sleep), Leon Carax (Les amants du Pont-Neuf) en Joon-Ho Bong (Memories of Murder, The Host). Hun segmenten heten respectievelijk 'Interior Design', 'Merde!' en 'Shaking Tokyo'. Andere avant-premières? Ga zeker kijken naar Bronson van Nicolas Winding Refn, de regisseur van de keiharde Pusher Trilogy en het surreële Fear X. Verder is er nog het prachtig gefotografeerde scifi drama The Clone Returns Home, de Nieuw-Zeelandse outcast komedie Eagle vs Shark en het cynische Frownland. Het festival sluit op 22 maart af met de Brusselse première van Synecdoche, New York, het regiedebuut van Adaptation en Eternal Sunshine-scenarist Charlie Kaufman. Tussen de kortfilms die vaak vooraf worden getoond, vinden we de schitterende surrealistische winnaar van Anima 2009 terug: Skhizein.

 

Offscreen 2009 bestaat verder uit vier thematische modules: interactieve cinema, 'raro italiano', het post-apocalyptische luik en Ozploitation. Tijdens het eerste weekend kan u volop participeren. Op vrijdag 6 maart is er in Cinema Nova de InterActive Night, een avondvullend programma met o.m. vertoningen van twee William Castle films, Mr. Sardonicus en het legendarische The Tingler. Er zijn ook live performances, randanimatie door vzw cirQ én 3D of psychorama films door Jack Stevenson. Absoluut niet te missen is de unieke vertoning van Kinoautomat in Bozar op zaterdag 7 maart. Deze interactieve prent werd voor het eerst vertoond in het Tsjechische paviljoen op de wereldtentoonstelling van 1967 in Montréal, Canada. De vertoning wordt opgeluisterd door acteurs die de film op bepaalde momenten stilleggen waardoor het publiek met behulp van stembakjes het verdere verloop kan kiezen. Voor wie geïnteresseerd is in Kinoautomat en andere filmische experimenten met interactiviteit kan die dag al om 13u naar Cinema Nova voor een symposium rond interactieve cinema met lezingen over Kinoautomat, gimmick films, precinema... Wie het over interactieve cinema heeft kan ook niet rond William Castle, die bekend stond als de koning van de gimmicks. Tijdens InterActive Night worden enkele authentieke Castle gimmicks gerecreëerd en daarna draaien in Cinematek nog films als House on Haunted Hill, 13 Ghosts, Homicidal...

 

De post-apocalyptiek dan. Klassiekers als Mad Max en The World, The Flesh, and the Devil worden getoond op een nieuwe 35 mm kopie. Maar ook minder gekende cultfilms als A Boy and his Dog (met Don Johnson), de Italiaanse Mad Max rip-off The New Barbarians, en het schokkende BBC docudrama Threads staan op het programma. Het tweede weekend staat Italiaanse genrecinema op het programma. De module focust op de zgn. giallo's, een in de jaren zeventig erg populair genre dat zich inspireerde op pulp detectiveromans uit die tijd, herkenbaar aan hun gele cover. Vele Italiaanse regisseurs, cinematografen en componisten vestigden hun naam in die periode: Mario Bava, Vittorio Storaro, Lucio Fulci, Dario Argento, Bruno Nicolai, Stelvio Cipriani en Ennio Morricone. De titels alleen al: What Have They Done To Solange?, Perfume Of A Lady In Black, het nooit buiten Italië vertoonde Footprints on the Moon, ...

 

Ozploitation staat centraal in het derde weekend, gekoppeld aan de avant-première van de documentaire Not Quite Hollywood. Regisseur Mark Hartley is één van de Australische gasten die dit kleurrijk overzicht van de Australische B-film persoonlijk komt voorstellen. Films uit deze sectie zijn onder andere de horrorklassieker Long Weekend en enkele hilarisch foute B-films als Stunt Rock of The Man from Hong Kong. In lanceringsjaar 2008 bleek Offscreen een instant succes: volle zalen, leuke randanimatie, feeststemming alom. Met dit programma (en de extra nieuwe Cinematek locatie) kan dat in 2009 enkel meer van hetzelfde worden.