Offscreen 2019

Vanaf 13 maart kan je in hartje Brussel bijna drie weken terecht voor het Offscreenfestival. Het eigenzinnige programma biedt een selectie van bijzondere en onuitgegeven films, met dit jaar een pak nieuwe werken. Cinema Nova in de Arenbergstraat is het hoofdtoneel, daarnaast draaien Cinematek en Cinema RITCS een gevarieerd aanbod aan cultfilms die ons bevattingsvermogen soms te boven gaan. Kom het zien en join the cult! 

 

Het festival opent met High Life van Claire Denis, waarin zware crimineel Robert Pattinson deelneemt aan een kosmisch voortplantingsexperiment onder leiding van Juliette Binoche. Een opener om mee uit te pakken voor zo'n klein festival, ook al vond onze recensent er niets aan. Ook de slotfilm speelt zich in de ruimte af. Het Zweedse Aniara gaat over een op drift zijnde ruimtekolonie en is gebaseerd op een gedicht van Nobelprijswinnaar Harry Martinson. 

 

Voorts is er Balangiga: Howling Wilderness, een magisch-realistische vertelling van punk-regisseur Khavn De La Cruz. Zijn muzikale Ruined Heart speelde op Offscreen 2014. De Japanse cultregisseur Tsukamoto, die we kennen van Tetsuo, bracht vorig jaar Killing  uit. Een minimalistische samuraifilm, die voor zijn doen verrassend rustig zou zijn. Boiled Angels: The Trial of Mike Diana brengt het verhaal van de eerste Amerikaanse kunstenaar die werd vervolgd voor obsceniteit. Punkzanger Jello Biafra vertelt Diana’s gevecht tegen de vrijheid van meningsuiting. Deze geschifte documentaire wordt persoonlijk geïntroduceerd door producer Mike Hunchback.

 

Hij komt, hij zal er zijn: Peter Strickland, ladies and gentlemen, de Britse cineast van onder andere Berberian Sound Studio en het meesterwerk The Duke of Burgundy, die op vorige edities te zien waren. Op vrijdag 29 maart komt hij zijn nieuwe In Fabric voorstellen. Een intrigerend spookverhaal over een vervloekte jurk, met Marianne Jean-Baptiste (Secrets & Lies) en de volledige 1m91 van Gwendoline Christie, gekend van Game of Thrones. Lees hier wat Strickland ons daarover wist te vertellen. 

 

De cinematografe Roberta Findlay komt als eregast acht van haar meesterwerken tonen. Titels zoals The Altar of LustThe Tiffany Minx en A Woman’s Torment beloven verwarde hersenspinsels te veroorzaken. Wie bedenkt dit soort cinema? 

 

Naast de thematische filmprogramma’s biedt Offscreen verschillende speciale voorstellingen, zoals een namiddag met kinderfilms, Mondo Culto-voorstellingen (waaronder het grandioze Under the Skin) en een avond gewijd aan het Brusselse productiehuis Général Films. De Belgische hilariteit Les Baiseuses is een must-see over twee weggelopen meisjes die hun lichaam te koop stellen aan oude fotografen en de fantasmen van een lesbische directrice. Ons online magazine Kortfilm.be selecteerde zes bizzare kortfilms die vertoond zullen worden tijdens het jaarlijkse Shortscreenprogramma, met onder andere Sous Le Cartilage Des Côtes en In The Palace. Shortscreen toont zowel live action als animatiefilm. Wie meer van dat laatste wil kan ook naar de Chileense stop motion film La Casa Lobo, gebaseerd op bone-chilling waargebeurde feiten rond een ex-nazi die het goed kon vinden met Pinochet.  

 

Game on, eyes wide open, fight!

 

Offscreen keert terug naar de prehistorie van de video game en de eerste filmadaptaties. Met classics Tron en Avalon en films van regisseurs als Takashi Mike (Ace Attorney) en David Cronenberg (eXistenZ). Op vrijdag 15 maart kan je deelnemen aan de Combat Video Game Night in de magische bar van Cinema Nova. Een ongelooflijk spannende virtuele beleving. De dag nadien kan je komen luisteren naar de enige echte mening van internationale academici. De conferentie onderzoekt de relatie tussen videogames en film meer in het detail, tijdens het panelgesprek kan je zelfs in debat gaan.

 

In het thema Death on Film, over het vastleggen van dood op film en de menselijke drang om ernaar te kijken, worden klassiekers afgewisseld met extreme cinema. De Duitse regisseur Jörg Buttgereit zal aanwezig zijn tijdens de vertoningen van zijn werken Nekromantik 1&2 (verbannen in meerdere landen), Schramm en Der Todesking. Buttgereit staat bekend om zijn perverse fascinatie voor de dood.

 

Ook de filmklassieker Peeping Tom van Michael Powell en Faces of Death van John Alan Schwartz zijn te zien in Cinematek. Het visuele spektakel Strange Days (van Kathryn Bigelow) en Paul Schrader’s Hardcore zijn twee van de vele aanraders in deze sectie. Daarbovenop organiseert men op zaterdag 23 maart nog een conferentie rond het doodsthema in film, met sprekers als David Kerekes (auteur van het boek Killing for Culture) en enkele academici die zich in dit onderwerp verdiept hebben.

 

Een fameus dikke, maar heel smakelijke boterham die vooral de cultfanaten zal doen watertanden. Het volledige aanbod aan films en activiteiten vind je op de website van het festival.