Gent 2010 - 37e Internationaal Filmfestival

Alle Brusselse en Oostendse pogingen ten spijt, blijft Gent toch het meest aantrekkelijke Vlaamse filmfestival. Hoewel wat traditioneel, blijft het programma ook tijdens deze 37e editie een variatie aan films aanbieden die iedere cinefiel beslist doen watertanden.  Ook dit jaar zal K.U.T.-site u uitgebreid verslag brengen.

 

Palmares

Grote Prijs voor Beste Film: Die Fremde van Feo Aladag (Duitsland)

Beste Muziek: The Housemaid van Im Sangsoo

Explore Award van de jongerenjury: Pure van Lisa Langseth (Zweden)

Port of Ghent publieksprijs: Die Fremde van Feo Aladag (Duitsland)

 

Speciale vermelding:

Beste Acteur: Dragomir Mrsic (Snabba Cash)

Beste Actrice: Maryam Zaree (Shahada)

 

Prijs voor Beste Europese Kortfilm: Berik van Daniel Joseph Borgman

Nationale Loterij Prijs voor Beste Belgische Studentenkortfilm: Marie van Jozefien Scheepers

 

Dankzij de Franse komiek en filmmaker Jaques Tati, om wie het festival draait, kan deze editie alvast uitpakken met de mooiste affiche in jaren. Het aantrekkelijke blauw doet ons dromen van de vele werelden die het festival herbergt. Of u nu voor Koreaanse klasse of Zweedse zwaarmoedigheid gaat, Amerikaans alternatief of Vlaams creatief wil zijn, het festival heeft met 155 films – gelukkig iets minder dan gewoonlijk – onnoemelijk veel te bieden. Sta ons toe u geen route te bieden: festivals laten ontdekken en grenzen verleggen. Het volledige programma kunt u hier raadplegen.

 

De tiende editie van de World Soundtrack Awards, die voor een groot deel de internationale erkenning voor het Gentse filmfestival bepalen, weet dit keer de grootste namen te trekken: zowel vijfvoudig Oscarwinnaar John Barry als acteur/regisseur/zanger Tim Robbins geven er een concert. Echte soundtrackfanaten komen echter het meest aan hun trekken op de uitreiking van de awards zelf, die gevolgd worden door een uniek concert met filmmuziek.

 

Ook de films lokken echter mooi volk. Catherine Deneuve, Jim Sheridan, Paul Greengrass, François Ozon, … het zijn maar enkele van de filmmakers die aanwezig zullen zijn, hetzij voor een productie waar ze zelf bij betrokken waren, hetzij om prijzen uit te delen of te ontvangen. In de internationale jury zetelen minder bekende gezichten. Vlaanderen wordt er vertegenwoordigd door Els Dottermans en de onvermijdelijke Jan Verheyen. Zijn plaats in de jury is wellicht een goedmakertje omdat de openingsfilm niet zijn naar verluidt erg flauwe Zot van A is, maar Hilde Van Mieghems Smoorverliefd. Evenmin een hoogvlieger. De openingsfilms van het Gentse festival zijn maar al te vaak vlakke of simpelweg oninteressante  producties. Wat niet erg is, gezien deze vertoningen voor de grote massa sowieso ontoegankelijk zijn. Gelukkig zijn er nog Koen Mortier’s 22 mei, Alex Stockman’s Pulsar en het bekroonde En Waar de Sterre Bleef Stille Staan. Misschien niet allemaal geslaagd, dan minstens interessant. Wie graag iets meer wil weten over de kortfilmsecties in Gent kan terecht op www.kortfilm.be.

 

En zo hebben we u dan toch enkele tips gegeven. Maak er iets moois van en laat ons hier gerust weten wat u er allemaal van vond.