Dracula 2001

Genre: Horror
| Duur: 1u40 | Release: 15 Augustus 2001 | Land: | Regie: Patrick Lussier | Cast: Christopher Plummer, Jonny Lee Miller, Gerard Butler
Soms zijn er zo van die films die voor de spoiler-functie van de K.U.Tsite-filmbesprekingen gemaakt lijken. The sixth sense, bijvoorbeeld, en ook deze Dracula 2001. Graaf Dracula's afkomst, het raadsel waarom de oervampier nooit kon worden gedood door zijn vangers en de reden voor zijn aversie van het christendom wordt hier op originele manier uitgelegd. Dat is meteen het meest interessante aan deze formulefilm die best entertainend is maar (uiteraard) nooit kan tippen aan Nosferatu, aan Bram Stokers Dracula of aan Interview with the Vampire.
In Stokers originele verhaal slaagt de Nederlandse vampierenvanger Van Helsing erin, gewapend met bijbel en crucifix, de nosferatu te vatten.
Een eeuw later heeft zijn kleinzoon, een antiekhandelaar, in zijn zwaar bewaakte kelder de kist staan waarin de restanten van de graaf worden bewaard.
Als een medewerkster haar criminele vrienden tipt dat er zich iets wel heel kostbaars in de zwaar bewaakte kelder moet bevinden, breken die de kist open. Het blijkt een doos van Pandora te zijn.
Dracula, hier gespeeld door Schot Gerard Butler, komt vrij en gaat direct op jacht naar Mary, in wiens dromen hij al een tijdje angstaanjagend voorkomt. Mary werkt bij Virgin, de merknaam die meerdere keren voorkomt in de film. Bemerk de religieuze connotatie in dit eigenzinnig staaltje reclame.
Mary moet dus op jacht en op de vlucht en wordt geholpen door Van Helsings assistent, een ontwapenende Jonny Lee Miller (Sick Boy uit Trainspotting).
Het verhaal, aangedikt met verrassinkjes, actie en een ex-'TV's sexiest star' uit de US of A, biedt een ongewone invulling van de bloedband tussen Dracula en zijn Mary, van de rol van Van Helsings kleinzoon en vooral dus van het ontstaan van Dracula. Dat hier compleet wordt voorbijgegaan aan de Transsylvanische roots van het personage uit de boeken van Bram Stoker, is iets teveel van het goede. Het verzinsel is anderzijds het vertellen waard (zeiden we al dat linksboven een spoilerknop staat ?), mooi in beeld gebracht en behoorlijk geacteerd. Soms een grap tussendoor, zoals de '2000' uit de Amerikaanse titel die in de ondertiteling consequent als 2001 wordt vertaald. Hersen- maar ook pretentieloos entertainment, meer moet dat soms niet zijn. Vaak wel, dat spreekt voor zich.