The Devil and Daniel Johnston

Genre: Documentaire | Duur: 1u50 | Release: 1 Januari 2005 | Land: VS | Regie: Jeff Feuerzeig | Cast: Daniel Johnston, Louis Black, Matt Groening, Bill Johnston, Mabel Johnston

Begin jaren ?90. De grunge-rockgroep Nirvana scheert hoge toppen. Tijdens een interview op MTV zien we leadzanger Kurt Cobain in beeld met een merkwaardig t-shirt waarop een kikker staat naast de tekst ?Hi, How Are You?. Waarschijnlijk één van de weinige keren dat het grote publiek rechtstreeks in contact kwam met het werk van Daniel Johnston. Deze documentaire toont het levensverhaal van de kunstenaar en het muzikale genie. De tiener Daniel groeide op in een uiterst fundamentalistisch christelijk gezin, waarschijnlijk de bron van zijn fascinatie voor de duivel. Tijdens zijn tienerjaren al toont Daniel zijn eerste vormen van artistieke klasse met intuïtieve Super-8 filmpjes en expressieve stripverhalen/tekeningen. Maar volgens de waarden die in het gezin gelden, draagt Daniel niets produktiefs bij aan de samenleving. Hij verlaat het ouderlijke huis en nestelt zich in een circus, dat hij na een tijdje weer achter zich laat om zich te vestigen in Austin, Texas. Johnston staat op het punt om zijn doorbraak te forceren, hij verschijnt bijvoorbeeld kort op MTV, maar dan nemen zijn innerlijke demonen het roer over.

Regisseur Jeff Feuerzeig kreeg met deze documentaire een unieke kans voorgeschoteld om het verhaal van een merkwaardige artiest uit de doeken te doen. Daarvoor kon hij gebruik maken van ontelbare audio-cassettes, videofilmpjes, geluidsfragmenten, tekeningen en getuigenissen van vrienden en familie. De schat aan audiovisueel materiaal én de vertelsturctuur zorgen van bij het begin dan ook voor een ware overrompeling. Feuerzeig heeft de documentaire zo opgebouwd dat je bij het verlaten van de bioscoop bijna onbewust met Johnston bent aan het meezingen. Deze documentaire kreeg op het Sundance Filmfestival de prijs voor de beste regisseur. Terecht. Want hoewel Daniel Johnston ondanks deze documentaire een mysterie is en blijft, weten we nu wel zeker dat hij een levende legende is!

Sven Van Beirs Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien