Millions

Genre: Dramedy | Duur: 1u38 | Release: 31 Augustus 2005 | Land: VS, Groot-Brittannië | Regie: Danny Boyle | Cast: Alex Etel, Lewis Owen McGibbon, James Nesbitt, Daisy Donovan

Danny Boyle heeft een rijk verleden. Begonnen met Shallow Grave, Trainspotting, dan over naar het wat mislukte The Beach, een paar leuke tv-producties en uiteindelijk de horrorthriller 28 Days Later. Nu is er Millions, een hartverwarmende dramedy (vrees niets!) over twee broers, moederliefde, verlies, winst, heel wat Britse ponden en de overgang naar de euro.



Damian en Anthony zijn twee broers, die na de dood van hun moeder met hun vader naar een nieuwbouw verhuizen. Anthony is bezorgd om zijn imago en hangt de stoere ket uit, terwijl zijn broer zich in heiligenlevens interesseert en vooral freaky overkomt bij leeftijdsgenoten. Damian bouwt zichzelf een kartonnen burcht en als uit de hemel valt een sportzak gevuld met Britse ponden. Probleem is wel dat het Verenigd Koninkrijk binnen afzienbare tijd overschakelt naar de Euro en de vele ponden dus niets meer waard zullen zijn. De grote boeven willen hun geld natuurlijk terug en de jongens moeten verstandig met hun geld omgaan. Dat vraagt om problemen, maar ga zelf maar eens kijken wat dat juist oplevert aan scenariokronkels.



Meligheid wordt merendeels vermeden, maar kan met de twee schattige kindacteurs en de Echte Gevoelens niet helemaal uit de weg gegaan worden. Geen nood echter! Millions is een mooie, gevoelige film, die een groot aantal thema's overspant, zonder te veel hooi op de vork te nemen. De moeder wordt opgevoerd als heilige schim, Damian hallucineert er vrolijk op los en wil iets té goed zijn. De lijn tussen goedhartigheid, profiteren en broederschap wordt stevig in vraag gesteld, maar die verhaallijn voert nergens de boventoon.



Alvast één memorabele quote willen we u niet onthouden, kwestie van genre humor te kennen: Anthony: "What did you bring a thousand pounds to school for? Can't you see that's suspicious?", waarop Damian : "It's not suspicious, it's unusual."



Een voorzichtige en geslaagde oefening in het uitbeelden van de fantasie- en angstenwereld van een kind, een luchtig drama dat op juiste momenten adem laat en vooral een fotografisch zuivere prent levert Boyle hier af. Dat dit het fotografisch zuivere negatief is van zijn tv-film Vacuuming completely nude in Paradise nemen we er met graagte bij. Het is wachten op zijn science-fictionfilm!

Beau Janssens Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien