Bee Movie

Genre: Komedie | Duur: 1u30 | Release: 12 December 2007 | Land: VS | Regie: Simon J. Smith, Steve Hickner | Cast: Sting, Larry King, Patrick Warburton, Renée Zellweger, Jerry Seinfeld

Jerry Seinfeld, nog steeds een van 's werelds beste komieken, heeft een film uit. Eindelijk. Het resultaat is misschien niet datgene wat we zouden verwachten, toch zeker niet als je enkel zijn serie voor de geest houdt. Maar met die referentie kom je wel een eind verder.Kort even schetsen waar het om gaat: Seinfeld is Barry. B. Benson (zijn dat genoeg Bee's?), een bij die aan zijn volwassen leven moet beginnen. Hij beslist de grote buitenwereld in te trekken en met 'de mensen' te communiceren. Door dat contact komt Barry op het bizarre idee om samen met Vanessa Bloome (Zellweger, nog een Bee, ditmaal eentje met een bloemenwinkel) de gehele mensheid aan te klagen op gronde van diefstal. De bijen eisen hetgeen wat rechtmatig van hen is: honing.Een klassiek, bijna episch verhaal over volwassen worden, zijn gelijk willen krijgen, het vechten voor illusies en niets anders dan de schone liefde. Het zou allemaal te zeemzoeterig en kokhalsopwekkend werken, mocht Seinfeld niet meegeschreven hebben. Uiteraard hangt er een Americana-geurtje aan, maar de juiste grappen op de juiste momenten verlichten de pijn.De animatie -jawel, Spielberg meende het- is uitstekend, maar van DreamWorks verwachtten we niet anders. Origineel? Amper. Degelijk? Dat zeker. De vliegscènes zijn soms wat overweldigend, maar missen hun doel niet en de felle kleuren (jawel, vooral zwart en geel) zijn raar maar waar oogstrelend.Daarenboven zijn de makers zo slim geweest zware thema's als misdaden tegen de natuur op een heel naïeve, bijna afzijdige manier te integreren. Laat dat net een van de punten zijn waar concurrent The Simpsons de mist in ging: ze maakten van 'hun' film te zeer een tijdsdocument, waar Seinfeld en compagnie koos voor een breder, zij het dan cliché, kader.Al bij al is Bee Movie amper het meesterwerkje dat het beloofde te zijn, maar kan door zijn soms subtiele humor en goede stemmencast toch overtuigen. Toch bekruipt ons de angst dat zij die Seinfeld niet kunnen luchten hier weinig plezier aan zullen beleven.

Beau Janssens Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De bijen winnen het van de mensen en krijgen al hun honing terug. Alle bloemen sterven af door het gebrek aan bestuiving. De bijen komen de mensheid (en de natuur) redden. Eind goed, al goed.