Fish Tank

Genre: drama | Duur: 2u04 | Release: 25 November 2009 | Land: Groot-Brittannië | Regie: Andrea Arnold | Cast: Michael Fassbender, Kierston Wareing, Katie Jarvis

De Britse cineaste Andrea Arnold wist enkele jaren geleden al te verrassen met haar puike debuut Red Road. En nu bevestigt ze met het boeiende Fish Tank. Denk aan een mélange van de working class-drama?s van Ken Loach, gecombineerd met de haast chirurgische dissectie van een jeugdcrimineel in François Truffauts onovertrefbare debuut Les 400 coups.

Denk verder aan noodlottige tederheid, haast als madeliefjes op een vuilnisbelt, en al dan niet stukgeslagen dromen en u komt uit bij een forse prent die toch lange tijd zijdezacht nuanceert.



De vijftienjarige Mia ligt overhoop met zichzelf, heeft geen vrienden en kibbelt voortdurend met haar moeder. Alles verandert wanneer haar moeder een nieuwe vriend in huis neemt. Tussen Connor en Mia ontspint zich een lang schaduwspel van op het eerste zich onschuldig ogende tedere momenten, een spanningsboog van seksualiteit die haast onmerkbaar in crescendo gaat.



Maar wie verleidt er wie? Zal Mia haar droom om danseres te worden, kunnen waarmaken?

En slaagt haar moeder erin om haar naar een kostschool voor moeilijk opvoedbare jongeren te sturen?





Andrea Arnold neemt ruim de tijd om de verhoudingen tussen Mia, haar moeder en Connor te schetsen. Het is vooral knap om te zien hoelang de regisseuse de onschuld in de seksuele spanning tussen Mia en Connor weet vol te houden.

Connor leent Mia zijn camera voor een dansauditie, Connor verzorgt Mia?s voet. De moeder staat erbij en kijkt ernaar.



Fish Tank is dan ook zo?n film - sommige cineasten lijken er een patent op te hebben - die messcherp de onderste lagen van de Britse samenleving ontleedt en toch gaandeweg niet struikelt onder die observaties.

Daar zit de fenomenale acteerprestatie van Katie Jarvis natuurlijk voor iets tussen. Zij beeldt als Mia perfect die hunkering naar geborgenheid uit, het kleine meisje verscholen onder een masker van kwaadheid.



Als kijker ben je volledig mee met dit opstandige pubermeisje, voel je haar woede op de wereld als wind in je gezicht waaien. Hulde tenslotte ook voor Kierston Wareing (It's a Free World... ) als de moeder en Michael Fassbender (Hunger, Inglourious Basterds) als Connor. Ze vervolledigen het plaatje in deze qua thematiek misschien niet bijster originele maar alleszins boeiende film.

Filip Hermans Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Connor en Mia gaan met elkaar naar bed. De volgende dag vertrekt hij, zogezegd naar zijn moeder, maar eigenlijk blijkt hij getrouwd te zijn. Mia vertrekt op het einde van de film met een vriend naar Wales.