You Will Meet a Tall Dark Stranger

Genre: tragikomedie | Duur: 1u38 | Release: 1 Januari 2010 | Land: VS | Regie: Woody Allen | Cast: Gemma Jones, Naomi Watts, Anthony Hopkins, Antonio Banderas, Josh Brolin, Lucy Punch

Oude rot in het vak en grossier in het verfilmen van ironische relatieanalyses Woody Allen zoemt in op twee generaties van een familie in de Britse hoofdstad. Een voice over introduceert ze een voor een nadat deze Shakespeare citeert: ‘Het leven zit vol geraas en gebral en betekent uiteindelijk niets’. Meteen is de relativerende toon gezet.

Vooreerst volgt de camera de labiele Helena (Gemma Jones) die na het stranden van haar veertigjarig huwelijk met Alfie en tal van therapieën haar heil vindt bij waarzegster Cristal (Pauline Collins). Dan is Alfie (Anthony Hopkins) zelf aan de beurt. Als gevolg van een late midlifecrisis is hij een gezondheidsfreak geworden. Hun dochter Sally (Naomi Watts) is getrouwd met Roy (Josh Brolin), een schrijver op de dool die niet voor voldoende brood op de plank kan zorgen.

Alle acteurs in You Will Meet a Tall Dark Stranger zijn bijzonder goed gecast en duidelijk niet aan hun proefstuk toe. Gemma Jones (Sense and sensibility, Bridget Jones’ Diary) is geknipt voor de rol van gekke en goedgelovige oudere dame die voortdurend aan een glas sterke drank nippend volledig in de ban raakt van Cristal. Naomi Watts speelt een gedesillusioneerde vrouw met een onvervulde kinderwens en een boon voor haar baas, een charmante en knappe galerijhouder (Antonio Banderas). Roy is in de ogen van zijn echtgenote en schoonmoeder allesbehalve goed bezig. Zijn personage is het meest complex. Hij voelt zich niet goed in zijn vel en voelt zich thuis ondergewaardeerd. Gelukkig voor hem leert hij zijn bevallige overbuur beter kennen. Ook het personage dat Anthony Hopkins vertolkt, zoekt zijn heil bij vrouwelijk schoon. Dat hij zich belachelijk maakt, dringt pas door als hij zich heeft blauw betaald aan zijn blonde vamp.

Het scenario is iets scherper dan in Allens’ meest recente films. Door omstandigheden lukt het de verschillende hoofdpersonages om even de schijn op te houden dat ze hun leven een succesvolle wending geven maar niets is minder waar. Zowel Alfie als Roy is overigens eigenlijk een meelijwekkende mislukkeling. Bovendien is het gras altijd groener aan de overkant.

You Will Meet a Tall Dark Stranger begint en eindigt op de ironische tonen van het lied: ‘When you wish upon a star your dreams come true’. Fans van Woody Allen zullen zijn vierde film in Londen best weten te appreciëren. Hij houdt de mensheid in zijn cinema naar goede gewoonte een spiegel voor: wanneer problemen de kop op steken, cultiveert men graag illusies. Dat Cristal, Helena voorspelt dat ze een grote donkere vreemde man zal ontmoeten, is daar een mooie metafoor voor.

Vera Bras Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De relatie van Alfie en Charmaine, zijn jong pronkstuk, loopt op de klippen. Hij kan haar liefde immers niet blijven kopen. Roy dreigt door de mand te vallen voor het plegen van plagiaat. Sally loopt een blauwtje bij haar baas. Helena is de enige die idioot blijft geloven in de irreële peptalk van haar waarzegster.